Lifestyle

Nimic nu i-a alterat gustul fantastic. Plăcintă cu brânză, pregătită după o rețetă de peste 100 de ani

Nimic nu i-a alterat gustul fantastic. Plăcintă cu brânză, pregătită după o rețetă de peste 100 de ani

Faceți parte din categoria celor care nu rezistă în fața unei porții delicioase de plăcintă cu brânză? Atunci e momentul să încercați o rețetă pur și simplu fantastică, lăsată moștenire de doamna Maria General Dobrescu, în cartea sa de bucată Dulciuri, apărută în anul 1936.

Mod de preparare

Pentru a pregăti fantastica plăcintă cu brânză aveți nevoie de următoarele ingrediente pentru foaie: 1 kg făină, 3 ouă, 60 g unt, sare, apă călduță. Pentru umplutură vă mai sunt necesare 500 g brânză, 300 g zahăr, 6 ouă, sare, coajă de lămâie rasă.

„Se cerne făina, se face cuib și se sparg ouăle, se pune untul, apoiu apa cea călduță cu sare, apoiu se frământă până ce se face bășici, se împarte coca în 20-30 de bucăți, după mărimea tavei, se rotunjește, se pun pe o planșetă presărată cu făină ungându’se cu unt, se acoperă cu un vas cald, se lasă să se odihnească 20 de minute.

Se unge tava cu unt și se întinde câte o foaie deasupra tavei, stropind’o cu unt pe fiece. La jumătatea foaielor se așează brânza pregătită după următorul mod: se dă brânza prin sită, se sparg ouăle, se pune zahărul, răzătura de lămâie și sare.

Se amestecă bine, se întind deasupra bulele rămase, se crestează marginea cu o furculiță mică, se dă la foc potrivit timp de o oră”.

Încercați și plăcintă cu brânză după rețeta celebrei Sanda Marin

Nu trebuie să ratați nici plăcinta cu brânză făcută după rețeta Sandei Marin, care a publicat cea mai cunoscută carte de bucate din România, care se găsește în casa fiecărei gospodine, volum reeditat până acum de 23 de ori.

Pentru aluat veți nevoie de 500 g făină, 3 linguri cu ulei, 1 linguriță cu sare, 1 ceașcă cu apă caldă. „Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se pune uleiul, sarea și o ceașcă de apă caldă. Se amestecă întâi cu lingura, iar când începe aluatul să se prindă, se frământă deopotrivă peste tot cu mâna.

„Se întinde de jur împrejur cu mare grijă să nu se rupă cumva, până ce marginele aluatului întrec marginele masei”

Se face un aluat potrivit, dar mai mult moale, adăugând câte puțină apă caldă, dacă mai trebuiește. După ce a fost bine frământat și bătut bine de masă, se lasă 10 minute la loc cald, dar nicicum umed, acoperit cu un șervet tot cald sau cu o cratiță încălzită dinainte.

Se întinde apoi o foaie cu vergeaua, se acoperă cu un șervet și se lasă să se odihnească un sfert de oră. Pe masa de bucătărie se pune o față de masă curată, se presară făină, se pune foaia deasupra și cu multă răbdare se întinde de jur împrejur cu mare grijă să nu se rupă cumva.

Până ce marginele aluatului întrec marginele masei, iar foaia s’a făcut subțire cât o foiță de țigare. Marginea rămasă groasă împrejur se rupe, iar restul se lasă să se usuce câteva minute, iar apoiu se dă la întrebuințarea dorită”

Ingrediente pentru umplutură

Ca să realizați umplutura vă sunt utile 300 g brânză de vaci, 30 g unt proaspăt, 1/2 lingură cu făină, 2 ouă, 1/2 ceașcă cu lapte, 2 linguri cu unt. „Se întinde foaia de aluat foarte subțire și, după ce s’a uscat puțin, se taie în bucăți de mărimea tavei în cari ne vom așeza plăcinta.

Se face o umplutură din brânză de vaci dată prin sită, cari se amestecă cu unt proaspăt, lapte, făină, ouă și sare. Se unge tava cu unt, se pun 4-5 foi de plăcintă, unse între ele cu unt, apoiu se așază brânza, pe cari o întindem cu o furculiță deopotrivă peste tot, iar deasupra se mai așază câteva foi de plăcintă unse între ele cu unt.

Se stropește cu unt și se dă la cuptor, la foc potrivit. Când este gata, se taie pătrate și se așază pe o farfurie. Se servește caldă, cu smântână”.