Din ce în ce mai mulţi membri ai coaliţiei de guvernare au vorbit despre a doua tranşă de ajutor financiar care va veni din partea Comisiei Europene. Dat fiind „scandalul cerealelor” din Ucraina, combinat cu banii nesatisfăcători pe care CE i-a trimis până acum în ajutorul fermierilor est-europeni, românii se așteptau la o schimbare dramatică. Ca în Polonia, unde Ministrul Agriculturii a demisionat ieri.
În România însă, liderii politici sunt optimiști față de posibilitatea unui al doilea ajutor. Acesta ar fi acordat nu numai fermierilor români, ci și fermierilor din Bulgaria și Polonia, celelalte două țări cu profitul din agricultură puternic afectat de importul de cereale ucrainene. Astăzi se desfășoara ședința Biroului Permanent Național (BPN), unde membrii coaliției se întâlnesc pentru a discuta mai multe subiecte, printre care și rotativa guvernamentală și crizele cu care se confruntă guvernanții.
Declarațiile lui Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu
În cadrul acestei ședințe, premierul actual al României, Nicolae Ciucă, a vorbit despre solicitarea unei noi tranșe de stimulente financiare din partea Comisiei Europene. Mai devreme în aceeași zi, Petre Daea, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, a declarat că a făcut toți pașii procedurali necesari. Și Marcel Ciolacu, președintele PSD și al Camerei Deputaților, a vorbit despre acest lucru, într-o postare pe care a publicat-o pe pagina sa oficială de Facebook:
„Fermierii români vor primi un nou ajutor financiar din partea Comisiei Europene, pe baza unei formule echitabile! Acesta este unul dintre rezultatele discuției pe care am avut-o astăzi cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans.
De asemenea, i-am mulțumit domnului Timmermans pentru sprijinul puternic al socialiștilor europeni în ceea ce privește aderarea României la Schengen și mă bucur să constat că această susținere rămâne la fel de fermă din partea familiei noastre europene.
În plus, am transmis că PSD va asigura implementarea integrală a PNRR și va continua efortul pentru sprijinirea Ucrainei și Republicii Moldova. PSD și-a asumat responsabilitatea guvernării pentru a oferi stabilitatea de care are nevoie România.
Astăzi, împreună cu domnul Timmermans și colegii noștri din PSD, vom sărbători 130 de ani de social-democrație în România!” a spus Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook, citată de Antena 3 CNN.
Cum s-a ajuns la această înțelegere
Ajutorul financiar suplimentar venit din partea Comisiei Europene se va acorda tuturor fermierilor eligibili din țările care au primit deja prima tranșă de stimulent. Adică Bulgaria, Polonia și România – dintre acestea trei, România a primit deocamdată cei mai puțini bani, considerându-se că situația sa nu este la fel de dramatică precum în cazul celorlalte două state.
Pentru România, principalele negocieri s-au desfășurat între Klaus Iohannis și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și între Marcel Ciolacu și vicepreședintele CE, Frans Timmermans.