Potrivit premierului României, Executivul va pune în aplicare o lege de reducere a cheltuielilor bugetare pentru a asigura transparența în sectorul public. În ședința de guvern de vineri, 12 mai, acest proiect de lege va fi dezbătut și aprobat.
„Nu vom lua decizia în ședința de Guvernului de azi. Vom desfășura o ședință de Guvern vineri. Am considerat că e oportun să asigurăm timpul necesar pentru trasparența publică, pentru dezbatere, iar în final să avem toate elementele care să ne asigure că vom lua o decizie foarte bună”, a precizat Nicolae Ciucă, miercuri, 10 mai.
Vor avea loc concedieri în sectorul public
Nicolae Ciucă a subliniat că scopul principal al acestei reglementări este gestionarea eficientă a fondurilor publice. Pentru ca investițiile să poată continua fără a afecta alocarea bugetară a acestora, aceasta presupune luarea în considerare a produselor și serviciilor esențiale.
Premierul a detaliat și alte măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, cunoscute sub denumierea de „măsuri de austeritate”, propuse ca ordonanță. Reducerea cu 10% a produselor și serviciilor, diminuarea numărului de consilieri ai demnitarilor și stoparea angajărilor până la sfârșitul anului 2023 sunt câteva dintre acestea.
Ordonanța pusă în dezbatere publică nu conține o clauză care să interzică cumulul de salarii și pensii de stat. Numeroși demnitari, printre care și premierul Nicolae Ciucă, care ar fi fost nevoit să aleagă între pensia sa lunară de aproximativ 18.000 de lei și salariul de aproximativ 14.000 de lei, ar fi fost afectați negativ de această propunere.
De asemenea, există cazuri în Guvern în care pensionari, cum ar fi Nelu Ciobanu, secretarul de stat pentru justiție, au pensii de aproape 34.000 de lei pe lună, dar sunt plătiți cu doar aproximativ 10.000 de lei ca salarii de execuție.
Ce alte modificări vor fi implementate
Potrivit unor surse din Coaliție, discutarea acestei măsuri a fost suspendată și, deși nu a fost stabilită încă o dată anume, Parlamentul ar urma să o adopte sub formă de lege. În circuitul legislativ, există două demersuri identice în Legislativ.
În plus, ordonanța în discuție nu conține clauza privind supraimpozitarea veniturilor mari. Pentru a face simulări și a evalua efectele unei impozitări mai mari a veniturilor din sectorul public peste salariul brut al șefului statului, considerat a fi de aproximativ 25.000 de lei, liderii coaliției așteaptă date de la Ministerul de Finanțe.
Una dintre alegerile neașteptate ale coaliției a fost reducerea la jumătate a numărului de consilieri care fac parte din cabinete. Guvernul a ales să modifice Codul administrativ pentru a garanta că această alegere este îndeplinită. Cele mai multe poziții în cabinete ar urma să fie după cum urmează: Nouă posturi pentru cabinetul prim-ministrului, șase pentru viceprim-ministru cu portofoliu, patru pentru viceprim-ministru fără portofoliu, patru pentru cabinetul ministrului, secretarul general al Guvernului și șeful Cancelariei prim-ministrului, și două pentru secretarul general adjunct al Guvernului, secretarii de stat și cei cu responsabilități conexe, potrivit Adevărul.