Actual

Nicolae Ciucă a anunţat că, în 2022, România a atras cea mai mare sumă de când accesează fonduri UE

Nicolae Ciucă a anunţat că, în 2022, România a atras  cea mai mare sumă de când accesează fonduri UE

Premierul Nicolae Ciucă anunţă vineri că rata de absorbţie a fondurilor europene a crescut în 2022 de la 50% la 71% iar la sfârşitul acestui an putem atinge un grad de absorbţie de aproximativ 95%, rată care va fi un procent-record pentru România.

Nicolae Ciucă a anunţat că, în 2022, România a atras  cea mai mare sumă de când accesează fonduri UE

Premierul spune că absorţia de fonduri europene a crescut substanţial în 2022.

”Rata de absorbţie a fondurilor europene a crescut în 2022 de la 50% la 71%. Anul trecut, în #România au intrat 5,4 miliarde euro prin Politica de Coeziune, care însumează programele de investiţii strategice. Adunând şi banii veniţi prin #PNRR, România a primit în 2022 de la Bruxelles un total de 11,3 miliarde euro, cea mai mare valoare de la admiterea în UE până acum”, transmite şeful Executivului într-o postare pe Facebook.

Premierul arată că, pentru anul în curs, ţara noastră are capacitatea de a obţine o performanţă similară, în materie de atragere a banilor europeni.

”Astfel, la sfârşitul acestui an, putem atinge un grad de absorbţie de aproximativ 95%, rată care va fi un procent-record pentru România”, mai spune Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a vorbit despre acest subiect şi miercuri în cadrul şedinţei de Guvern, spunând că România a reuşit în 2022 o absorbţie a fondurilor europene de 11,3 miliarde de euro, cel mai înalt nivel atins de când ţara noastră are acces la aceste finanţări.

„Am reuşit să trecem prin toate provocările pe care le-am avut, la provocările pe care cetăţeni României le-au resimţit. (…) Avem nevoie de aceeaşi energie şi activitate din partea tuturor. (…) Am avut o execuţie bugetară bună, am reuşit să ne încadrăm în ţintele de deficit”, a afirmat Ciucă.

Potrivit acestuia, Guvernul a reuşit realizarea unei creşteri economice „pe care nu o previzionase nimeni la începutul anului, îndeosebi după declanşarea războiului în Ucraina şi după efectele pe care le-au produs creşterea preţurilor la energie şi la gaze şi inflaţia”.

„Au fost momente pe care care le-am gestionat împreună, momente pentru care am găsit soluţii şi le-am rezolvat punctual, dar, totodată, am reuşit să proiectăm şi decizii care să producă efecte în timp, motiv pentru care este important să subliniez că ne-am angajat să asigurăm absorbţia fondurilor europene şi toate cele trei linii de finanţare europeană cumulează aproximativ 90 de miliarde de euro. (…) Am reuşit să ne încadrăm în acea sumă pe care am stabilit-o ca obiectiv şi anume cel puţin 10 miliarde pe an să fie absorbite”, a explicat prim-ministrul.