Nenorocirea va ajunge și la noi. Valul 4 este mai dur pentru că România nu a învăţat nimic din valurile precedente, spune medicul Alexandru Rafila. Membrul Camerei deputaților mai spune că „lipsa măsurilor de sănătate publică timp de câteva luni şi încercarea de a le relua brusc după 10 septembrie nu au fost măsuri potrivite”.
Alexandru Rafila, deputat PSD şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, susține că sistemul de sănătate este sufocat de numărul mare de infectări. Acestamai spune că România se află acum în aceeași situație ca Italia și Germania, unde numărul pacienților a fost unul semnificativ.
„În ceea ce priveşte valul 4, el dovedeşte că nu am învăţat nimic din valurile precedente. Modul în care evoluează în România este foarte îngrijorător. Numărul de cazuri tot mai mare şi faptul că sistemul de sănătate s-a sufocat din nou reflectă acest lucru. Am putea să facem în oglindă cu ceea ce s-a întâmplat în Italia, Germania. Acolo au fost mulţi pacienţi în valurile precedente, dar acum nu se mai întâmplă asta. Şi ar trebui să vedem de ce se întâmplă acest lucru. Aceste diferenţe există din 2 motive”, mai spune specialistul.
Rafila trage semnalul de alarmă și spune că cele mai multe cazuri care ajung în spital sau la ATI sunt cazurile persoanelor nevaccinate.
„Unul este legat de modul în care a fost gestionată campania de vaccinare, care a dus la vaccinarea a aproape 75% din populaţiile acestor ţări, iar îmbolnăvirile nu mai prezintă o problemă şi activităţile sociale şi economice se desfăşoară în condiţii de normalitate. La noi nu se întâmplă asta, avem o acoperire vaccinală mică şi marea majoritate a cazurilor care ajung în spital sau la ATI sunt cazurile persoanelor nevaccinate”, a spus Rafila, în cadrul dezbaterii „Valul 4 al pandemiei COVID-19: impact, amenințări, soluții”, organizată de DCMedia Group.
Unde au greșit autoritățile? Sincronizarea nu a fost potrivită
Totodată, profesorul susține că relaxarea totală care a ținut până la 10 septembrie a avut și ea un impact mare, iar reluarea bruscă a măsurilor nu s-a resimțit deloc, în contextul în care autoritățile au intervenit de abia când situația a degenerat.
„Cel de-al doilea element este că am avut o relaxare totală până pe 10 septembrie, inclusiv în ultimele zile ale săptămânii trecute, când s-au desfăşurat congresele unor partide politice ce nu au ţinut cont de reglementări.
Lipsa măsurilor de sănătate publică timp de câteva luni şi încercarea de a le relua brusc după 10 septembrie nu au fost măsuri potrivite. Timing-ul (n.r. sincronizarea) nu a fost potrivit, noi am intervenit abia când lucrurile erau extrem de greu de controlat. Experienţele noastre şi ale altor state nu s-au tradus în politici de sănătate publică”, a declarat dr. Rafila.