Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană a continuat și în weekendul 21-22 mai 2022 cu noi activităţi şi evenimente culturale şi de agrement pe traseele pietonale din Bulevardul Kiseleff, Calea Victoriei, Bulevardul Unirii şi în sectorul 4, la rondul de la Fântâna Zodiac, potrivit Primăriei București. Însă, în urma mai multor sesizări a locuitorilor din zonele respective, ARCEN (Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate) a tras un semnal de alarmă prin intermediul unei postări de pe Facebook.
Nemulțumiri după proiectul „Străzi deschise” al Primăriei Capitalei. Evenimentul cultural s-a transformat într-un festival stradal
Reacția ARCEN vine după ce mai mulți locuitori din centrul Bucureștiului s-au plâns de zgomotul și mizeria lăsată în urma campaniei „Străzi Deschise” din acest weekend. Potrivit acestora, locuitorii au nevoie de spațiu public și de creșterea calității vieții urbane, nu de spectacole în zonele rezidențiale:
„În atenția rezidenților din Calea Victoriei care au fost deranjați de zgomot sau de alte lucruri produse pe “Străzi Deschise” în weekend-ul 21-22 mai: vă rugăm să ne transmiteți oficial pe adresele contact@arcen.info și contact@debaza.ro, sesizările voastre.
ARCEN și BAZA vor să carteze zonele unde proiectul “Străzi Deschise” devine invaziv pentru viața locuitorilor din centrul Bucureștiului. Considerăm o denaturare gravă transformarea pietonizării temporare a străzilor în festival stradal. Sunt lucruri diferite, iar Bucureștiul și locuitorii lui au nevoie de spațiu public și de creșterea calității vieții urbane, nu de spectacole în zonele rezidențiale.
Primăria Municipiului Bucureşti trebuie să ia act de Recomandările Studiului “Străzi Deschise”, altfel există riscul ca ideea de pietonizare să fie compromisă: stradă pietonală = zgomot,” se arată în postarea de pe Facebook a celor de la ARCEN.
Părerile sunt împărțite în mediul online:
„Susțin dar și aprob. Avem nevoie de civilizație nu zgomot, mizerie!
Putem inchide străzi dar avem nevoie de reguli de conviețuire. Cu toții apreciem faptul ca putem sa ne plimbam liniștiți pe calea victoriei fără sa respiram noxele de la mașini”, a fost unul dintre mesajele de la postare.„Pai in cazul asta de ce nu militati si pt cei din centrul vechi sa se inchida si acolo nu? ca doar e zgomot. Sau pt cei din Constitutiei unde se mai fac spectacole? Hai sa mutam tot in camp zic pt cateva zile de festivitati.. Toate orasele Europene au proiecte de divertisment..si vorbim despre Victoriei, nu e ca si cum pe acolo abia se trece in timpul saptamanii”, a menționat un alt utilizator.
„Dar de festivalurile de muzica în oraș, ce părere aveți? Week-end-ul trecut a fost un festival de muzica pe malul lacului Străulești. Toată zona de nord a capitalei : Băneasa, Bucureștii Noi, Pajura, nu au putut sa doarmă 3 nopți,” se arată într-un alt comentariu.
„Este absolut o mizerie ce se intampla acolo. Si nu ma refer la cea fizica. Lipsa de respect pentru rezidenti este incredibila, iar asta cu acordul primariei (bine, nu e ca si cum nu am fi obisnuiti ca autoritatilor sa nu le pese de cetatean). Nu se pote ca Calea Victoriei sa fie distrusa la fel cum a fost centrul vechi, trebuie facut ceva. Asti sunt ca niste termite care dupa ce distrug un loc se muta in alta parte”.
„Eu inteleg si rezidentii dar eu intreb , ce rost are sa inchizi strada daca nu aduci niste atractii? Sa te plimbi sa vezi o strada frumoasa dar doar pe jumatate renovata nu e atat de atractiv, si totul se va prabusi in doua trei weekenduri. Vad poze cu gunoaie pline : adica sa vina omul , sa cheltuie prin pizzerii gelaterii etc dar e vina lui ca primaria strange gunoiul ala abia luni (sper ca macar luni). Oricum din comenturi , rezidentii ar vrea sa se inchida dar sa nu vina nimeni pe acolo daca se poate in weekend. Daca nu va fi un compromis : gen bubuiala doar in anumite zone ale strazii mai putin populate de rezidenti, se va alege praful oricum. Dar eu ma intreb , trafic de masini galagios era sigur si in weekend, cu alte cuvinte ce s-a schimbat cu adevarat pentru rezidenti? Poluare mai mica cu CO2 si zgomot cam la fel. eu zic ca e un plus oricum”, este un alt comentariu din cele 250.
Cum s-a desfășurat evenimentul weekend
Printre premierele celui de-al treilea weekend la Străzi deschise sunt tururile ghidate prin Arhitectura industrială a Parcului Carol I ce dezvăluie participanţilor secrete ale oraşului, precum Castelul Ţepeş şi cel mai înalt punct al Bucureştiului. De asemenea, Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” participă sâmbătă, 14 mai, pentru prima dată la Străzi deschise cu un flash mob pe muzica lui Michael Jackson, muzică clasică şi hore tradiţionale în faţa magazinului Muzica de pe Calea Victoriei, iar Casa Artelor Dinu Lipatti prezintă, în exclusivitate la Străzi deschise, audiţii muzicale de colecţie şi filme documentare despre marele pianist şi compozitor Dinu Lipatti.
În programul evenimentelor conexe intră, în weekendul 21-22 mai, o serie de music spots pe Calea Victoriei organizate de Untold Festival şi SAGA Festival. Cea de-a 65-a ediţie a World Press Photo Romania continuă în Piața Universității și prezintă cele mai interesante fotografii documentare şi de jurnalism ale anului. Una dintre cele patru zone pietonale ale weekendului, Bulevardul Unirii găzduieşte începând de săptămâna trecută spectacole multimedia la Fântânile Urbane.
Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă