Actual

Nebunie în Marea Britanie din cauza grevei feroviare. Milioane de oameni împiedicați să ajungă la serviciu

Nebunie în Marea Britanie din cauza grevei feroviare. Milioane de oameni împiedicați să ajungă la serviciu

Angajații sistemului feroviar sunt nemulțumiți. Zeci de mii de angajați au început marți cea mai mare grevă din Marea Britanie din ultimii 30 de ani. Nemulțumirile lor se amplifică în urma miilor de concedieri.

Nebunie în Marea Britanie din cauza grevei feroviare

Un serviciu extrem de limitat a circulat ieri pe șinele din întreaga țară.

Navetiștii obosiți se înghesuiau după-amiază să prindă ultimul tren. S-au format cozi uriașe la autobuze, iar drumurile s-au aglomerat cu mașini, în timp ce milioane de oameni fugeau din marile orașe după o zi dominată de haosul provocat de anunțata grevă feroviare. Iar astăzi este doar începutul haosului în transporturi și în viața englezilor.

Sindicatul feroviarilor este acuzat că „pedepsește milioane de oameni nevinovați”

Căile ferate din Marea Britanie s-au oprit aseară, după ce negocierile nu au reușit să evite cea mai mare grevă din ultimii 30 de ani.

Muncitorii din orașe s-au temut că vor rămâne blocați în Londra dacă nu vor ajunge la gară la timp pentru a prinde ultimul tren.

Sindicatul militant RMT este acuzat că „pedepsește milioane de oameni nevinovați” prin continuarea grevelor, scriu ziarele de la Londra.

Greva va împiedica milioane de oameni care încearcă să ajungă la serviciu și vor împiedica pacienții să se prezinte la consultații medicale vitale, susțin autoritățile.

Sindicatul feroviar RMT a susținut că peste 50.000 de angajați ai sistemului feroviar britanic vor participa la „cel mai mare conflict sectorial din 1989”, pentru a-și manifesta nemulțumirile cu privire la salariile care nu cresc odată cu inflația prezentă în economia globală.

Deși șeful RMT a declarat că greva va continua „atâta timp cât va fi nevoie să continue”, mai mulți patricipanți din sistemul feroviar susțin că va dura trei zile, iar scopul protestului major este de a cere suplimentarea locurilor de muncă şi salarii mai mari, potrivit AFP.

Condițiile impuse de angajații sistemului feroviar britanic

Participanții acestei greve își doresc creșteri salariale, în contextul crizei economice globale, dar și îmbunătățirea condițiilor de muncă și renunțarea la ”miile de concedieri” planificate de nenumăratele companii feroviare private care alcătuiesc sectorul din Marea Britanie.

Marți a fost cea mai mare zi de mobilizare, fiind chemați să iasă în stradă și angajații de la metroul din Londra, în timp ce operatorul de transport al capitalei, TfL, a anunţat evitarea deplasărilor. Următoarele zile în care va avea loc greva vor fi joi și sâmbătă, însă manifestanții vor avea loc zilnic, până duminică, potrivit presei engleze care citează compania de transport care operează la Londra.

Urmările grevei sunt foarte mari

Pentru persoanele de la aeroport, greva va înrăutăți situația, acolo formându-se cozi foarte lungi și fiind anulate mai multe zboruri. Guvernul s-a întrunit pentru găsirea unei soluții la această problemă.

Conform declarațiilor ministrului Transporturilor, Grant Shapps, greva ”va aduce suferinţă şi haos pentru milioane de utilizatori”. Acesta este criticat atât de sindicate, cât şi de opoziţia laburistă deoarece nu s-a aşezat el însuşi la masa negocierilor.

Există șanse mari ca greva să se extindă și în alte sisteme de transport și să dureze mai mult de o săptămână. Această inițiativă poate să se răspândească inclusiv în sisteme precum educaţia, sănătatea, serviciile poştale sau chiar în rândul avocaţilor.