Lifestyle

„Nea Mărine, Nea Mărine…întreabă lumea de tine!”. Să ne amintim cu drag de Amza Pellea, omul bun, cu vorbă multă

„Nea Mărine, Nea Mărine…întreabă lumea de tine!”. Să ne amintim cu drag de Amza Pellea, omul bun, cu vorbă multă
wikiwand.com

12 decembrie, zi memorabilă…ziua în care se împlinesc 39 de ani de la moartea celebrului actor Amza Pellea, cunoscut pentru talentul spectaculos cu care i-a interpretat pe Nea Mărin sau Mihai Viteazul.

Tatăl Oanei Pellea, unul dintre cei mai mari actori de teatru și film ai României, a rămas în amintirea tuturor drept un om cu suflet bun, luminos și cu o putere interioară imensă…Un oltean autentic, cu un umor desăvârșit, de care localnicii își amintesc cu drag.

Amza s-a născut, într-o familie cu cinci copii, pe 7 aprilie 1931 la Băilești, în județul Dolj și a crescut pe actuala stradă Eremia Grigorescu, la numărul 58. De atunci, s-au scurs 91 de ani. Tatăl său s-a numit tot Amza Pellea și a fost directorul cooperativei „Munca Noastră” din Băilești în anul 1933.

Amza a început studiile în Oltenia, la şcoala primară din Băileşti. Apoi a absolvit cursurile Colegiului ,,Nicolae Bălcescu“ (n.r. – azi „Carol I“)  din Craiova și Școala Tehnică de Electrotehnică tot din Craiova. Ulterior, s-a angajat la Uzina Electrică din Bănie. Iar într-o zi, de la un afiș, a ajuns la București, unde a fost admis la IATC, secţia cinematografie, potrivit infoactual.ro, care prezintă mai detaliat cariera artistică a celui ce a fost Nea Mărin

Amza Pellea și Domnica Policrat, împreună până când moartea i-a despărțit…

Pe 13 septembrie 2022 s-au împlinit 64 de ani de la nunta lui Amza cu Domnica Policrat.

FOTO facebook.com

FOTO facebook.com

FOTO facebook.com

Au fost împreună 25 de ani, până când, pe 12 decembrie 1983, la doar 52 de ani, Amza a murit la București ca urmare a unui cancer pulmonar. Apoi, pe 14 decembrie 1983, Amza a fost înmormântat la cimitirul Bellu din București.

„În 14 decembrie mi s-a născut mama și mi-am îngropat tatăl. De atunci, mama nu și-a mai serbat aniversarea… Vă iubesc pentru toate eternitățile pe amândoi atât în cer cât și pe pământ”, scria Oana Pellea într-una dintre postările sale pe facebook.

Amza a interpretat comedie, dramă, tragedie

Amza Pellea (1931–1983) este unul dintre cei mai importanţi actori români. A acoperit o gamă completă de roluri, de la comedie până la dramă și tragedie. A fost creatorul şi interpretul lui Nea Mărin, ţăranul oltean arhetipal. Iar, pe de altă parte, a interpretat două mari figuri istorice ale românilor, respectiv Decebal şi Mihai Viteazul.

Nu exista Revelion fără “Nea Mărin”

„Mă fraţâlor! Să vă spui ce mi se întâmplă (…)“. Aşa începea „Nea Mărin“ serile de Revelion. Când apărea Amza la televizor, oltenii erau ochi şi urechi. Amza folosea un limbaj comun, chiar popular, iar umorul oltenesc, folosirea perfectului simplu în exprimare, vestimentaţia şi cuvintele simple, cu care se identifică orice oltean, au făcut din artist un brand de suflet al nostru, al oltenilor.

În continuare, Amza Pellea este în sufletele noastre prin replicile antologice, prin care a propovăduit umorul oltenesc. De la personajele sale, Veta şi Sucă, şi până la damigeana cu zaibăr, prazul din paporniţă şi curcanul Bismarc, „Nea Mărin“ este cel mai viu personaj din umorul nostru, care a făcut istorie de-a lungul veacurilor şi încă se menţine în memoria celor care l-au ascultat, l-au văzut în filme şi a celor care au avut onoarea să îl cunoască pe „Nea Mărin“, actorul și omul Amza Pellea.

In memoriam Amza Pellea

Unica fiică, Oana Pellea spunea că tatăl ei a fost îndrăgostit iremediabil de România, pe care o considera cea mai frumoasă ţară din toate câte există şi din această cauză chiar a refuzat să se trateze în străinătate.

„Amza a adorat această ţară şi chiar a refuzat să plece, atunci când era bolnav, ca să se trateze la Paris. A zis că nu vrea să moară în afara ţării, că vrea să moară acasă. A iubit acest popor, considera că este cea mai frumoasă ţară din lume şi cred că avea dreptate. Şi-ar fi dorit un viitor bun, un viitor cinstit, a crezut în steaua României, că într-o zi o să fie o ţară democratică, cu oameni frumoşi, cu oameni cinstiţi, cu oameni harnici. Da, a iubit România!“, îşi aminteşte Oana Pellea.

De asemenea, actriţa Oana Pellea a dezvăluit şi că multă vreme Amza Pellea a fost doar tată, un părinte timid şi foarte retras, şi că l-a descoperit ca actor abia după ce a plecat la ceruri.

„Foarte mult timp nu l-am considerat actor, era doar tata. Incredibil, dar adevărat, l-am descoperit ca actor după ce a plecat. Mergeam cu el la filmări, eram peste tot, am asistat şi la naşterea lui Nea Mărin. Ne citea mamei şi mie toate monoloagele. Îl auzeam râzând în birou, pentru că închidea uşile când scria, apoi ne chema pe toţi să râdem. Nu am simţit când a trăit rolurile, când le-a creat. Amza era un om foarte timid şi foarte retras, iar tot procesul acesta de creaţie era în sufletul lui şi în lumea lui, nu prea avea nimeni acces. Însă, ca senzaţie, părea că totul e foarte uşor“, a declarat Oana.

„Amza a făcut parte din categoria artiştilor care «ard». Oriunde ar fi fost, dăruia atât de mult din el, din bucurie, din suflet şi din cinste, încât chiar toată viaţa lui «a ars». Şi acasă şi pe platourile de filmare şi la teatru şi la institut… A fost aşa, ca un izvor care tot dăruia. Şi consumul acesta de lumânare superbă l-a costat. Sau nu, pentru că eu cred că lucrurile se întâmplă aşa cum trebuie să se întâmple şi probabil că a trebuit să plece la 52 de ani“, a mai spus Oana Pellea.

FOTO facebook.com

Au trecut 39 de ani de când Amza nu mai este. Din Băileşti, însă, nu a plecat niciodată.

Pe 12 decembrie, în fiecare an, oamenii se adună la troiţa care-i poartă numele şi aprind candele în amintirea lui. În semn de recunoştinţă, municipalitatea a iniţiat pentru prima dată „Şirul luminii lui Amza”, în data de 12 decembrie 2008, zi în care se aprind şi luminile festive în municipiul Băileşti şi care an de an, a reprezentant un omagiu pentru marele nostru actor.

Mesajul transmis prin această manifestare de suflet este că „Lumina lui Amza, aduce lumină şi linişte sarbătorilor de iarnă”.

Și tot în 2008  a fost inaugurată Casa memorială Amza Pellea din Băilești. Iar, pe placa de marmură albă, de pe exteriorul casei, stă scris: „În această casă a crescut și format pentru viață marele actor Amza Pellea (1931-1983) „.

Amza Pellea a cerut pe patul de moarte să i se îndeplinească o singură dorință arzătoare, însă abia după 30 de ani acest lucru s-a înfăptuit. Astfel, în 2013, după trei decenii de la moartea marelui artist, Oana Pellea, fiica sa, a reușit să îi facă o fântână în locul unde Amza a văzut lumina zilei.

FOTO captura video

Nea Mărine, Nea Mărine, ce-a avut moartea cu tine…Lacrimile-mi cad pe strune

Dar de ce a murit Amza Pellea

Potrivit unei ipoteze halucinante, Amza Pellea, ar fi fost ucis de Securitate. Astfel, la scurt timp de la moartea sa, admiratorii îndurerați au început să vorbească despre un asasinat pus la cale se Securitate. Mai exact, boala i-ar fi fost provocată de iradieri comandate după ce popularitatea lui Amza Pellea ar fi ajuns mai mare decât cea a lui Ceaușescu.

O altă ipoteză era că Amza ar fi reușit să îl supere pe lider după ce într-un spectacol, în rolul lui Nea Mărin, ar fi spus ”Leana lu` Zăpăcitul din capul statului”, în loc de ”Leana lu` Zăpăcitul din capul satului”, citează libertatea.ro.