Lifestyle

Ne pleacă toți ciobanii în străinătate, iar fermierii români angajează oieri din Bangladesh

Ne pleacă toți ciobanii în străinătate, iar fermierii români angajează oieri din Bangladesh

Românii pleacă peste hotarele țării, având credința nestrămutată că acolo este mult mai bine. Nu întotdeauna este așa, fiecare cu norocul lui, până la urmă. O remunerare mai bună, ademenitoare, greu de refuzat. Un motiv credibil de a pleca.

Ne pleacă toți ciobanii în străinătate, iar fermierii români angajează oieri din Bangladesh

În ultimii ani, oieritul se află într-o criză profundă, în regiunile limitrofe orașului Botoşani. Din cauza lipsei forţei de muncă, puţini mai vor să se facă ciobani în România, iar fermierilor nu mai are cine să le îngrijească oile. Mulţi ajung, din această cauză, să le sacrifice pe neprihănitele vietăți.

Fermierii se plâng de o criză de ciobani fără precedent. Mulţi ajung să sacrifice din animale fiindcă nu are cine să le mulgă sau să le îngrijească, iar alții angajează păstori din alte țări.

Ionică Nechifor, preşedinte al Asociaţiei crescătorilor de ovine Moldovovis şi director al Staţiunii de Cercetare Popăuţi din Botoşani, citat de Botoșeneanul.ro, spune că această criză a ciobanilor a devenit critică.

S-a creat aşa o isterie, în sensul ăsta, pleacă în străinătate. Ciobanii mai familişti rămân în satele lor, dar cei mai tineri iau drumul străinătăţii“, consideră Ionică Nechifor.

Deficitul de ciobani a depăşit deja pragul de 50% în toată regiunea Moldovei din România. Toţi fermierii lucrează, în cele mai fericite cazuri, cu jumătate din efectivul necesar la o stână.

”Mulţi tineri ciobani aleg străinătatea fiindcă au un program mai lejer, nu trebuie să stea mereu la stână şi pe deasupra ar fi şi mai bine remuneraţi”, a mai spus președintele crescătorilor de ovine, pentru ziarul botoșănean.

Criză de ciobani în România. Fermierii aduc oieri din Bangladesh (foto: pexels.com)

Totodată, marii fermieri din Botoşani spun că nu găsesc forţă de muncă, nici dacă cheltuie 5000 de lei pe un cioban, iar în disperare de cauză, au apărut primii fermieri din Moldova care sunt dispuşi să aducă, în scurt timp, oieri din țările sărace ale Asiei.

Un coleg de la Piatra Neamţ a făcut un contract cu patru cioabani din Bangladesh“, susţine Ionică Nechifor, potrivit sursei citate.

Mâna de lucru din Bangladesh este accesibilă și mulțumitoare pentru acești oameni, în condițiile în care lor li se asigură și casă și masă, dar și bani de buzunar.