Social

Ne luăm adio de la vouchere! Românii nu vor mai primi un ajutor substanțial

crescut Măsuri fiscale, sursa foto playtech.ro 2.000 de lei Bani, sursa foto playtech.ro
sursa foto playtech.ro

Vor exista în continuare carduri de energie și alte modalități prin care românii vor primi ajutor pentru plata facturilor de energie electrică, chiar dacă plafonarea prețului și compensarea energiei electrice va dura cel puțin până în 2024. Pentru a obține acest ajutor guvernamental, românii trebuie, însă, să îndeplinească o serie de condiții.

Cardurile de energie furnizate prin fonduri europene, care până acum erau livrate românilor cu o situație financiară mai precară, vor fi distribuite din nou în scurt timp, iar apoi se vor încheia, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș.  După ce Uniunea Europeană a decis să nu mai acorde asistență națiunilor europene afectate de creșterea prețurilor la energie și gaze, cardurile de energie vor fi întrerupte.

Ultima plată va fi trimisă în luna septembrie

Primul transport de carduri de energie a sosit în luna februarie a acestui an, iar românii vor încasa al doilea și ultimul transport în septembrie. Fiecare tranșă a ajutorului pentru energie are o valoare de 700 de lei, pentru un cost total de 1.400 de lei. La sfârșitul anului trecut, UE s-a confruntat cu o criză energetică severă, alimentată de inflație și de invazia Rusiei în Ucraina. Pentru a combate criza, națiunile UE au cheltuit sute de miliarde de euro pe scutiri de taxe, scutiri și subvenții în toată această perioadă.

România a fost prinsă între cerințele Comisiei Europene și cele ale Băncii Mondiale, care îndeamnă la schimbări rapide pentru a îndeplini obiectivul de deficit. Pe de altă parte, restul națiunilor din UE s-au stabilizat până acum din punct de vedere economic și energetic.

În plus, Comisia Europeană a spus că nu vom mai primi bani europeni dacă obiectivul de deficit bugetar va fi depășit. Guvernul României este în vizorul Băncii Mondiale pentru că nu respectă standardele prevăzute în PNRR.

Se introduce un nou tip de voucher

În această toamnă, România va primi mai mult ajutor pentru a compensa asistența primită de la Uniunea Europeană. Guvernul va începe să le dea românilor noi vouchere de la 1 septembrie, potrivit ministrului pentru Investiții și Proiecte Europene, Marcel Boloș: „200 de milioane de euro!”

În cadrul acestui nou program de asistență pentru repararea locuințelor va fi oferit un voucher cu o valoare nominală de 4.000 de lei. În această toamnă, un al doilea cupon în valoare de 4.000 de lei va fi pus la dispoziție pentru achiziționarea de electrocasnice noi sau înlocuirea celor învechite.

Tipurile de măsuri pentru recalibrarea în sistemul fiscal se regăsesc în documentația și analiza pe care a făcut-o Banca Mondială pentru sistemul nostru fiscal, unde această măsură de impozitare progresivă se regăsește.

Cu toții ne aducem aminte că, până la cota unică, ce a fost reintrodusă de către guvernele care s-au succedat la conducerea României, am avut o impozitare progresivă care mergea până la 38%. Înainte de 2006 a fost extrem de criticată. Cota unică este ultima rămășiță care mai există în sistemele fiscale și peste tot este o chestiune de principiu în sistemul fiscal. Progresivitatea înseamnă corelarea cu niveluri veniturilor pe care le realizează contribuabilii.

Noi suntem una dintre puținele state ale Uniunii Europene care avem un procent destul de scăzut de venituri fiscale raportat la PIB. 27%. Însă consecința este că acest nivel scăzut al procentului pe care îl avem raportat la produsul intern brut are în spate un sistem întreg de cheltuieli. Restructurarea sistemului fiscal este foarte importantă pentru că în spate avem cheltuielile acestea colosale cărora trebuie să le asigurăm sustenabilitatea. Vorbim aici despre cheltuielile privind sistemul de pensii general privind salarizarea bugetarilor și toate cheltuielile mari din bugetul de stat”, a explicat Boloș, potrivit RomâniaTV.