Actual Lifestyle

Ne fug magistrații români peste Prut. Care este modalitatea de a lucra oficial în sistemul de stat moldovenesc. Document facsimil

Ne fug magistrații români peste Prut. Care este modalitatea de a lucra oficial în sistemul de stat moldovenesc. Document facsimil
Infoactual

În scurt timp, România va constata, oficial, că a rămas fără magistrați. Și aceasta din două motive: pensionarea la cerere și plecarea la lucru peste hotare și nu oriunde, ci chiar la o aruncătură de băț, peste Prut, în Republica Moldova.

Ne fug magistrații români peste Prut. Care este modalitatea de a lucra oficial în sistemul de stat moldovenesc. Document facsimil

Miercuri, 30 noiembrie 2022, fostul președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din România, Daniel Marius Staicu, care a primit recent cetățenia moldovenească, a fost numit de Guvernul Republicii Moldova în funcția de director al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA).

Potrivit opiniei secretarului general al Guvernului, Igor Talmazan, noul director al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA își va începe activitatea în această funcție începând cu data de 15 decembrie a.c.

”Domnul Staicu are o vastă experiență și pregătire profesională. Are parcurs profesional de activitate în funcții de execuție și conducere în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din România.

Are o vastă experiență în domeniul investigării și combaterii evaziunii fiscale, spălării banilor, fraudelor fiscale, identificării activelor”, s-a anunțat la ședința Cabinetului de miniștri de la Chișinău.

La rândul ei, premierul Natalia Gavrilița i-a urat „rezistență și curaj” noului numit.

„Avem o numire, cred eu că va face valuri în societatea noastră. Îi mulțumesc foarte mult domnului Staicu pentru acceptarea acestei provocări profesionale. Dumnealui are o vastă experiență în domeniul combaterii corupției în România.

Are și experiență în domeniul public, dar și privat. (…) Vă dorim multă rezistență și curaj”, a comunicat premierul, citat de media locală.

Daniel-Marius Staicu a fost președintele Oficiului Național de Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din România în perioada 2018 – 2020. Ulterior, a revenit în Direcția Generală Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România. În prezent, Staicu conduce o direcție a băncii moldovene VictoriaBank, sub brandul Banca Transilvania. Direcția condusă de Staicu în cadrul acestei bănci are responsabilități inclusiv în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului.

Care este modalitatea de a lucra oficial în sistemul de stat moldovenesc

În luna noiembrie 2022, Daniel-Marius Staicu a primit cetățenia Republicii Moldova, în urma unui decret semnat de președinta Maia Sandu.

Document semnat de Maia Sandu

După cum se vede în documentul facsimil, cetățenia Moldovei a primit-o judecătorul Cristian Danileț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România.

Prin urmare, modalitatea de a lucra oficial în sistemul de stat moldovenesc este una singură și anume prin decret prezidențial. Iar acest decret se conferă în anumite condiții.

Principala prevedere a legii moldovenești în acest sens este ca persoana candidată la deținerea cetățeniei țării de peste Prut trebuie să aibă merite, mai exact să fi adus servicii benefice țării, înainte de a fi nominalizați în decret.