Zilele acestea nu toată lumea a plâns-o pe Regina Marii Britanii. Au existat şi proteste, dar şi reproşuri. Aşa cum a făcut şi un britanic care l-a apostrofat pe Regele Charles al III-lea reproşându-i că organizează ceremonii costisitoare în contextul în care oamenii se confruntă cu criza facturilor la energie.
„Ne chinuim să ne încălzim casele, mai trebuie să plătim și pentru parada voastră”. Reacţia Regelui la reproşul unui britanic
Momentul a avut loc vineri, când Charles al III-lea saluta publicul venit ca să o omagieze pe Regina Elisabeta a II-a. Un bărbat a ieșit din mulțime și l-a apostrofat pe rege cu privire la criza economică.
„În timp ce noi ne chinuim să ne încălzim locuințele, trebuie să plătim și pentru parada voastră. Contribuabilii plătesc 100 de milioane de lire sterline pentru voi, pentru ce?”, a spus bărbatul, potrivit Sky News. Regele Charles l-a privit pentru o secundă, apoi și-a continuat drumul.
"While we struggle to heat our homes, we have to pay for your parade."
During his visit to Cardiff today, King Charles was heckled over taxpayers' money.
Latest: https://t.co/BP4jNj9xyT pic.twitter.com/1YflX4up5O
— Sky News (@SkyNews) September 16, 2022
Înaintea vizitei regelui în Țara Galilor, premierul galez Mark Drakeford a spus că anti-monarhiștii au dreptul de a protesta. Premierul galez a făcut apel la poliție să „recunoască drepturile pe care oamenii le au” atunci când au de-a face cu persoane care se declară vocal a fi împotriva monarhiei. Și poliția londoneză a transmis, marți, că britanicii „au dreptul să protesteze” față de monarhie, după un incident între un polițist și un protestatar. Momentul în care acesta se pregătea să afișeze o pancartă a fost filmat și distribuit pe rețelele sociale, potrivit SkyNews.
Premierul galez a anunţat că a avut deja o primă discuţie cu Regele Charles cu privire la subiecte ca impactul creșterilor de preț la facturi, schimbările climatice și energia regenerabilă
Premierul laburist Mark Drakeford a transmis că a avut o discuție cu proaspătul rege al Marii Britanii cu privire la subiecte ca impactul creșterilor de preț la facturi, schimbările climatice și energia regenerabilă.
Regele Charles ar fi interesat de producția de energie regenerabilă în Țara Galilor, o măsură care ar juca un „rol mai important” în securitatea energetică a viitorului, a spus premierul Drakeford.
„Regele a avut întotdeauna un interes foarte direct în ceea ce se întâmplă în Țara Galilor contemporană, în viitorul agriculturii noastre, în impactul schimbărilor climatice.
A menționat impactul crizei legate de costul vieții și cum va afecta oamenii de aici, din Țara Galilor. El (n.a. regele Charles) este preocupat de modul în care oamenii se vor descurca în ceea ce va fi o iarnă dificilă”, a spus premierul galez.
Anterior, un alt protestatar care purta o pancartă pe care scria „Nu este regele meu” a fost scos de poliție din zona Palatului Westminster. Momentul a avut loc când regele Charles urma să sosească pentru a se adresa parlamentarilor în Westminster Hall. Luni după-amiază, un tânăr de 22 de ani a fost arestat în Scoția, după ce l-a huiduit pe Prințul Andrew.
Organizațiile care militează pentru libertatea de exprimare s-au declarat îngrijorate de acțiunile poliției. Aproape o treime dintre familiile din Marea Britanie vor trăi la limita sărăciei în această iarnă, în condițiile în care facturile la energie urmează să crească din nou în ianuarie. Factura medie a gospodăriilor a crescut deja cu 54% în acest an, ceea ce i-a forțat pe mulți britanici să aleagă între „încălzire și mâncare ”. Economiștii spun că factura medie a ajunge la 5.000 de dolari pe an, adică în jur de 4.200 de lire sterline, scrie CNN.
De asemenea, vineri seară după o așteptare de 14 ore la o coadă kilometrică, un bărbat s-a repezit spre sicriul Reginei Elisabeta a II-a și a luat steagul, în timp ce participanții la doliu priveau șocați. Poliția din Westminster Hall l-a trântit la pământ și l-au scos rapid în afara zonei, în prezent fiind în arest. Transmisiunile în direct de la sicriu au fost întrerupte timp de aproximativ 15 minute, relatează The Sun.
AFP despre Regele Charles: Rămâne de văzut în ce măsură va fi capabil să îşi asume îndatoririle îndeplinite până acum de mama sa imperturbabilă în faţa crizelor istorice
AFP observă că regele Charles al III-lea se confruntă cu probleme considerabile. În Scoţia există o puternică mişcare de independenţă; în Irlanda de Nord, persistă tensiunile între comunitatea protestantă unionistă, pro-britanică, şi republicanii irlandezi catolici. El a făcut cu demnitate primii paşi ca suveran, cu excepţia câtorva gesturi publice de iritare comentate intens pe internet, însă rămâne de văzut în ce măsură va fi capabil să îşi asume îndatoririle îndeplinite până acum de mama sa imperturbabilă în faţa crizelor istorice, potrivit Agerpres.
Unii consideră că, la 73 de ani, Charles are doar un rol de tranziţie către domnia viitoare a fiului său, William, care este foarte popular. Regele este văzut însă şi ca un promotor al modernizării, dornic să reducă anvergura monarhiei. El va trebui să gestioneze pe viitor şi crizele din familia regală.