NATO afirmă tranșant că solicitarea Federației Ruse este inacceptabilă. Federaţia Rusă își dorește garanții de securitate scrise că NATO nu se va mai extinde către Est, ceea ce înseamnă că nu va primi vreodată în rândurile sale și alte state ex-sovietice, mai exact Georgia și Ucraina, care și-au exprimat dorința în acest sens și de a căror aderare la un moment dat s-a vorbit încă de la summitul din 2008 de la București.
Acest lucru este considerat inacceptabil de NATO și de Ucraina, care atrag atenția că Rusia nu are niciun drept să dicteze aranjamentele de securitate ale unei alte țări.
Moscova vrea retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria
Moscova vrea totodată o restrângere a activităților NATO în țările care au aderat după 1997 la Alianță, ceea ce înseamnă practic o retragere a forțelor internaționale din statele din estul Europei și republicile baltice. Această solicitare a fost făcută în luna decembrie, dar ieri au fost nominalizate și două dintre aceste state: România și Bulgaria.
La București, Ministerul de Externe a precizat că solicitarea Rusiei privind reducerea posturii forțelor NATO în toate statele Alianței care au aderat după 1997, inclusiv trupe, a fost deja respinsă public de Alianță și nu este negociabilă. Tot pe marginea crizei din Ucraina a fost convocat ieri pentru săptămâna viitoare și Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
Şi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a reacționat ieri la cererea Rusiei privind reducerea activității Alianței în unele state membre:
Mircea Geoană: Răspunsul nostru a fost și rămâne la fel de clar și de transparent că nu există în niciun fel o modalitate de a negocia, de a compromite postura militară a NATO pe teritoriul țărilor NATO. Este treaba NATO unde şi în ce configurație, în funcție de nevoile de securitate, ne așezăm prezența militară în țările NATO. Nu e problema Federației Ruse, așa cum nu spune Federației Ruse unde să își pună sau să nu-şi pună propriile forţe pe propriul teritoriu