International

Națiunile din pădurea tropicală amazoniană se reunesc în Brazilia! Se elaborează o politică comună

padurea amazoniană Sursă foto Descopera.ro
Sursă foto: Descopera.ro

Liderii celor opt țări din pădurea amazoniană se reunesc marți, pentru prima dată în ultimii 14 ani, cu intenția de a ajunge la un acord amplu asupra unor probleme care merg de la combaterea defrișărilor la finanțarea dezvoltării durabile.

La summitul membrilor Organizației Tratatului de Cooperare din Amazon (ACTO), care se desfășoară în orașul brazilian Belem, s-ar putea ajunge la un acord asupra unui pact regional pentru a stopa defrișările până în 2030, pentru a pune capăt exploatării ilegale a aurului și pentru a coopera în ceea ce privește supravegherea transfrontalieră a infracțiunilor împotriva mediului. Liderii sunt așteptați să anunțe acordul final, cunoscut sub numele de Declarația de la Belem, marți după-amiază târziu.

Vor participa președinții din Bolivia, Brazilia, Columbia, Guyana și Peru, iar Venezuela, Ecuador și Surinam vor trimite alți reprezentanți. Președintele venezuelean Nicolas Maduro, așteptat anterior să participe, a postat luni că își anulează agenda publică la sfatul medicilor din cauza unei infecții la ureche.

Reprezentanții încearcă să controleze procentul defrișărilor

Președintele Luiz Inacio Lula da Silva s-a angajat în campania electorală de anul trecut să convoace summitul, ca parte a încercării sale de a restabili poziția de lider în domeniul mediului a Braziliei, după ce defrișările au crescut vertiginos în timpul predecesorului său Jair Bolsonaro.

O sursă guvernamentală braziliană, care nu a fost autorizată să vorbească cu presa, a declarat că Declarația de la Belem va include probabil mecanisme de finanțare pentru dezvoltarea durabilă, prevederi pentru includerea liderilor indigeni în elaborarea politicilor și strategii comune pentru combaterea defrișărilor.

Dacă se va putea ajunge la un acord privind stoparea defrișărilor până în 2030 va depinde probabil de Bolivia, unde distrugerile au crescut recent din cauza incendiilor și a extinderii rapide a agriculturii.

Pădurea Amazoniană trebuie protejată

De asemenea, este posibil ca acordul să contureze canale pentru schimbul de tehnologie și pentru ca administrațiile municipale să facă schimb de bune practici, a declarat sursa.

Directorul executiv al ACTO, Carlos Lazary, a declarat că acordul final ar putea include planurile Braziliei pentru un centru regional în Manaus, unde țările amazoniene pot coordona operațiunile poliției.

Este probabil ca acordul final să protesteze împotriva a ceea ce regiunea consideră a fi bariere comerciale nedrepte, implementate în numele protecției mediului, a relatat CNN Brasil, citând un proiect de declarație care a făcut obiectul unei scurgeri de informații. Uniunea Europeană a adoptat recent o lege care interzice companiilor să importe carne de vită, soia, cacao și alte produse legate de despăduriri, potrivit Reuters.

Miercuri, țările amazoniene se vor întâlni cu liderii din Congo, Republica Democrată Congo și Indonezia, în încercarea de a emite o declarație comună a celor trei mari bazine de păduri tropicale din lume. Vor participa, de asemenea, Norvegia și Germania, care au finanțat conservarea Amazonului, și Franța, care controlează teritoriul amazonian al Guyanei Franceze.