După cum au anunțat oficialii NASA, astăzi, o navă spațială pământeană va intra în coliziune cu un asteroid. De ce s-a luat această decizie, ce spun specialiștii, în cele cu urmează.
NASA este pe cale să ”prăbușească” un asteroid. Care este explicația specialiștilor
Luni, 26 septembrie 2022, nava spațială NASA denumită generic Double Asteroid Redirection Test (DART) va intra în coliziune cu Dimorphos, un mic asteroid care este luna unei roci spațiale mai mari, Didymos.
Deși aceste două obiecte din apropierea Pământului nu reprezintă o amenințare imediată pentru lumea noastră, NASA a lansat anul trecut DART pentru a testa o tehnică care ar putea fi folosită într-o zi pentru apărarea planetară.
Faptul că NASA este pe cale să ”prăbușească” un asteroid a îngrozit unele țări arabe care au anunțat evenimentul la televiziune ca fiind unul îngrijorător pentru Pământ și oamenii lui.
Ce trebuie să știm despre această misiune
Toate informațiile pentru publicul larg au fost oferite de către specialiștii NASA, în cadrul unei conferințe de preă care a avut loc săptămâna trecută. Deci, ce trebuie să știm, datele cele mai importante enunțate în acest context sunt cele pe care le relatăm în continuare.
DART urmează să se ciocnească de Dimorphos la 14.000 de mile pe oră, luni, la ora 19:14, ora Estului.
Televiziunea NASA va transmite imaginile de la sfârșitul acestei misiuni începând cu ora 18:00. Sau puteți urmări evoluția evenimentului în playerul video al New York Times – click aici.
Dacă tot ce doriți să urmăriți este un flux de fotografii de pe nava spațială în timp ce se apropie de asteroid, canalul media al NASA va începe să le transmită la ora 17:30.
NASA nu risipește o navă spațială scumpă și sofisticată doar pentru distracție. Agenția își face treaba.
În 2005, Congresul a stabilit un mandat pentru NASA de a găsi, până în 2020, 90 la sută dintre asteroizii din apropierea Pământului care sunt suficient de mari pentru a distruge un oraș – cei care au un diametru de 460 de picioare sau mai mare.
În timp ce agenția cercetează cerul în căutarea rocilor spațiale mortale, aceasta dezvoltă, de asemenea, metode de răspuns la o amenințare, în cazul în care aceasta ar apărea, la un moment dat.
Mai degrabă, misiunea reprezintă o demonstrație de principiu care vrea să arate întregii lumi că lovirea unui asteroid, care se apropie de Pământ, cu un singur proiectil îl poate împinge pe o altă orbită.
Foto: nasa.gov