Actual International

Nancy Pelosi, președintele Camerei SUA, a aterizat în Taiwan. Și China și SUA au trimis avioane de luptă în zonă

Nancy Pelosi, președintele Camerei SUA, a aterizat în Taiwan. Și China și SUA au trimis avioane de luptă în zonă
romaniatv.net

Vizita preşedintelui Camerei SUA a înfuriat Beijingul. S-au tot purtat discuții, dar azi Nancy Pelosi chiar a ajuns în Taiwan și a început vizita.

În jurul orei locale 22.45 (17.45 ora României), avionul care a transportat-o pe Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților a SUA, a aterizat la Taipei.

Nancy Pelosi, în vârstă de 82 de ani, a aterizat pe aeroportul Songshan din centrul orașului Taipei și a fost întâmpinată de ministrul de externe al Taiwanului, Joseph Wu și Sandra Oudkirk, reprezentantul de vârf al SUA în Taiwan.

Declarația lui Nancy Pelosi la aterizarea în Taiwan

„Vizita delegației noastre, a Congresului în Taiwan, onorează angajamentul neclintit al Americii de a sprijini democrația vibrantă a Taiwanului”, a spus Pelosi într-o declarație la scurt timp după aterizare. „Solidaritatea Americii cu cei 23 de milioane de oameni din Taiwan este mai importantă astăzi decât oricând, deoarece lumea se confruntă cu o alegere între autocrație și democrație”, potrivit reuters.com

Până în prezent nu au fost raportate incidente.

Potrivit unor relatări din presa chineză, avioane de vânătoare Su-25 au plecat din China spre Taiwan.

Totodată, SUA au trimis avioane suplimentare din Japonia spre Taiwan, iar o mulțime de oameni așteaptă în fața aeroportului din Taipei.

Cum a fost „văzută” vizita lui Pelosi de China

Vizita oficialului american a fost condamnată vehement de către China, denunțând o încălcare a suveranității sale și amenințând cu contramăsuri.

În cursul zilei de marți, 02.08.2022, numeroase tancuri, sisteme de rachete și avioane au fost mobilizate în sudul Chinei, mai exact în apropiere de strâmtoarea care desparte China continentală de Taiwan.

Taiwanul este considerat de către China o provincie separatistă care, în cele din urmă, va fi din nou sub controlul Beijingului. Pe de altă parte, Taiwanul se consideră o țară independentă, cu propria constituție și lideri aleși în mod democratic. Și are simpatie pentru SUA. Unii experți occidentali sugerează că în cazul în care China ar prelua Taiwanul, aceasta și-ar întări puterea în regiunea de vest a Pacificului și ar putea chiar să amenințe bazele americane din Guam sau Hawaii. China susține că intențiile sale sunt pașnice.

Xi Jinping, președintele Chinei, a transmis că “reunificarea” cu Taiwan “trebuie îndeplinită” și nu a exclus posibila utilizare a forței pentru a realiza acest lucru.

Taiwanul este recunoscut ca țară suverană de numai 13 țări (plus Vaticanul). China face presiuni diplomatice asupra altor țări pentru a nu recunoaște Taiwanul sau pentru a face ceva care implică recunoaștere.

Ministrul Apărării din Taiwan a declarat că relațiile cu China sunt cele mai proaste din ultimii 40 de ani.

Citiți și

Tensiuni între SUA şi Taiwan. Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi agită spiritele