Lifestyle

Muzeul Aurului din Brad, unica expoziție din Europa și printre puținele muzee ale aurului din lume

Muzeul Aurului din Brad, unica expoziție din Europa și printre puținele muzee ale aurului din lume
gohunedoara.com

Dacă ajungeți în cel mai nordic municipiu al județului Hunedoara nu trebuie să ratați să vizitați „Muzeul Aurului”, cu o colecție unică în lume!

Muzeul Aurului din Brad, unica expoziție din Europa și printre puținele muzee ale aurului din lume

„Muzeul Aurului” aparține de MINVEST Deva și deține mai mult de 2.000 de exponate de pe toate continentele lumii. Poate cele mai importante piese, sunt, însă, cele din aur nativ, provenite chiar de aici, de “acasă”, din Munții Metaliferi.

De altfel, puțini sunt cei care știu că zăcămintele de aur din Munții Metaliferi au pus România în top în clasamentul țărilor cu resurse inestimabile de aur de pe continent!

De exemplu, zona de nord a județului Hunedoara și partea sudică a județului Alba cuprind zeci de exploatații aurifere, unele datând chiar din vremea dacilor și a romanilor.

De cine și când a fost înființat Muzeul Aurului de la Brad

„Muzeul Aurului” din Brad fost înființat în anul 1896, când un geolog neamț a strâns câteva piese găsite în minele din zonă, însă prima consemnare într-un registru de vizitatori este din anul 1912.

Muzeul Aurului, un punct de atracție deosebit

„Muzeul Aurului”, o binecunoscută colecție mineralogică din Brad, este un punct de atracție deosebit pentru cei care călătoresc prin Munții Apuseni.

Acest muzeu, în cei peste 100 de ani de existență, a adunat peste 2.000 de exponate cu aur masiv din zăcămintele patrulaterului aurifer al Munților Metaliferi, dar și minerale din România și din străinătate. Colecția cuprinde piese arheologice descoperite în zona Brad-Criscior, care dovedesc urme de locuire umană de mai bine de 5.000 de ani, dar și acțiuni de extragere a aurului din mine vechi de 2.000 de ani.

FOTO gohunedoara.com

Potrivit gohunedoara.com,  în acest muzeu, unic prin bogăția exponatelor sale, aur în toate formele posibile, veți găsi: lamele, filament, dendrite, granule, aur fin dispersat, liber, dar și în combinație (concrescent) cu alte minerale. Totodată, colecția reunește majoritatea zăcămintelor de aur din România, cu exponate reprezentative pentru toate tipurile de mineralizații. Tot aici se regăsesc și unele dintre cele mai rare combinații chimice naturale ale aurului cu telurul, silvanitul și nagyagytul.

FOTO gohunedoara.com

„Muzeul Aurului” este unic în felul lui și pentru că adăpostește unele dintre cele mai spectaculoase exponate din aur nativ (sub formă de plante, animale, obiecte) cum ar fi:

  • steagul dacilor

  • câinele din aur

  • harta României din aur

  • șopârlele din aur

  • un cristal pentagonal, unic în lume.

FOTO gohunedoara.com

Un alt element important, care definește muzeul ca fiind unic, este că niciunul dintre exponate nu a fost prelucrat de vreun meșter aurar sau bijutier.

Aceste minerale, prin varietatea formelor și a culorilor,  încântă privirea și creează o stare de mulțumire pentru cei care doresc să-și lărgească orizontul cunoștințelor despre natură, în general, și lumea minerală, în special.

Această colecție impresionantă de „artefacte” unice ale naturii ne poartă cu gândul la deja celebrii căutători de aur din Yukon, Alaska, și pepitele lor de aur.

Muzeul se află în centrul municipiului Brad, într-una dintre impunătoarele clădiri ce străjuiesc Piața Aurului din Brad.