Ofertă uimitoare pentru turiști făcută de muzeul Astra din Sibiu. Vizitatorii sunt aşteptaţi să cosească, joi dimineaţa, în cel mai mare muzeu în aer liber din ţară, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA din Dumbrava Sibiului. Pentru aceștia vor fi pregătite coase tradiţionale, informează un comunicat al muzeului.
„Joi, 8 iulie 2021, vă aşteptăm să redescoperim tradiţia cositului ca odinioară, în satul arhaic din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Mai precis, la fâneaţa din sectorul Textile, dis de dimineaţă, de la ora 7,00. Vor fi puse la dispoziţia publicului coasele pregătite pentru toţi cei care sunt dornici să lucreze în rând cu clăcaşii noştri. Ca în satul de altădată, la prânzişor, în hotarul fâneţei se va mânca slană cu ceapă. Iniţiativa face parte din Programul Grădină şi peisaj în Muzeul ASTRA”, se arată în comunicat.
Ofertă uimitoare pentru turiști: cositul ierbii
Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, precizează că, în satul tradiţional românesc, cositul ierbii avea o mare importanţă în gospodărie.
„În vechime, cositul ierbii avea o mare importanţă într-o gospodărie. Din timp, bărbaţii îşi planificau alături de familie pornitul coasei. Flăcăii se adunau atunci când aveau de cosit şi începeau să culce iarba la pământ până să se scuture de rouă. Femeile, dar şi mezinii familiilor adunate în clacă, întorceau fânul cu furca de lemn pentru a-l prinde soarele amiezii. Tehnicile de pregătire a coasei, alegerea lamei şi a lemnului din care se face toporâştea, baterea lamei de coasă pe nicovală, trasul la gresie ( sau cute – piatra de ascuşit), dar şi poveştile cositului de odinioară sunt momentele pe care le retrăim la muzeu. După toate aceste etape putem spune că suntem gata pentru a trage prima brazdă!”, a declarat Lucian Robu.
„Vor fi puse la dispoziția publicului coasele pregătite pentru toți cei care sunt dornici să lucreze în rând cu clăcașii noștri”, a anunțat directorul.