Lifestyle

Murături asortate a la Chef Horia Vîrlan. Secrete și trucuri

Murături asortate a la Chef Horia Vîrlan. Secrete și trucuri

Murături asortate a la Chef Horia Vîrlan. Secrete și trucuri

O casă de români fără murături în prag de iarnă e ca o barcă fără vâsle. E anotimpul murăturilor și toate gospodinele se întrec în rețete și secrete bucătărești. Simpaticul Chef Horia Vârlan  a dezvăluit pentru Click! secretul pe care-l folosește atunci când pune murăturile sale asortate.

„Secretele mele. În primul rând, legumele trebuie să fie foarte proaspete, apoi trebuie să fie bine spălate şi zvântate. Sarea folosită este bine să fie de salină (fără iod), iar borcanele trebuie să fie perfect spălate şi opărite. De aici, încolo, nu mai este decât experienţă şi muncă”, a spus acesta. De semenea, umiditatea şi temperatura spaţiului de depozitare sunt extrem de importante pentru menţinerea peste an a murăturilor.

Murături asortate a la Chef Horia Vîrlan

Ingrediente pentru un borcan de 5 litri

  • 1,5 kg castraveciori mici, culeşi cu o zi înainte, spălaţi şi zvântaţi bine
  • 4 ardei iuţi, spălaţi şi zvântaţi bine
  • 2 bucăți conopidă mici spălate, rupte în bucheţele şi zvântate
  • 3 bucăți ardei capia spălaţi şi zvântaţi
  • 4-6 ardei iuţi roşii spălaţi şi zvântaţi
  • 3 bucăți morcovi medii spălaţi şi zvântaţi, apoi tăiaţi în două
  • 1 varză roşie mică, spălată şi tăiată în sferturi
  • 1 căpăţână usturoi curăţat
  • 1 ţelină medie cu frunze verzi, curăţată şi tăiată felii groase
  • 3 bucăți hrean
  • 2 crengi de mărar cu floare
  • 1 l de oţet de murături
  • 2 l de apă
  • 3 linguri de sare
  • 3 linguri de zahăr tos
  • condimente pentru murături

Mod de preparare

Fierbeţi apa şi oţetul şi amestecaţi cu sarea şi zahărul. La sfârşit puteţi adăuga condimente pentru murături. Aşezaţi ½ din mărarul, hreanul, usturoiul şi ardeii iuţi pe fundul borcanului, apoi puneţi, alternând, toate legumele.

Adăugaţi restul de mărar, hrean, usturoi şi ardei iute, apoi turnaţi zeama şi scuturaţi bine borcanul pentru a permite bulelor de aer să se elibereze. Puneţi capacul şi aşezaţi borcanul într-un loc răcoros, iar după o lună aveţi murături asortate.