Românii muncesc foarte mult față de alți europeni. Potrivit statisticilor, cetățenii țării noastre au muncit cu mult peste orele înregistrate de alte națiuni. Românii sunt muncitori, dar nu chiar. Datele arată că în ciuda orelor mai mari de muncă, productivitatea la nivelul țării este foarte scăzută. Sub media celei la nivel european.
În 2022, românii au muncit mai mult decât majoritatea cetățenilor europeni. Statisticile arată că media de lucru la nivelul României este de 2.000 de ore pe an. Cu toate acestea, lipsa productivității a dus la încetinirea economiei țării la 2,2% în 2023.
Multe ore petrecute la muncă
Deși ne petrecem un timp foarte îndelungat la serviciu, productivitatea la nivelul României este foarte scăzută. Potrivit datelor publicate de Institutul francez Rexecode, românii au muncit mai mult decât ceilalți europeni. De fapt, ne-am clasat pe primul loc în Europa, cu o medie de 2.029 de ore lucrate anual. Acest lucru se datorează și faptului că ne situăm printre națiunile cu cele mai lungi săptămâni de lucru. Având un total de 40,2 ore pe săptămână, iar media europeană este de 37,5 ore.
Însă Grecia are cea mai lungă săptămână de lucru (41 de ore), urmată de Polonia (40,4 ore). Cu 40,2 ore lucrate pe săptămână, bulgarii și românii se află la egalitate pe locul trei în topul celor mai muncitori cetățeni. Francezii și nemți au cele mai scăzute ore de muncă,
Productivitate scăzută față de alți europeni
În ciuda numărului mare de ore pe care îl petrecem la muncă, țara noastră are un scor foarte mic din punct de vedere al productivității. Datele Eurostat arată că productivitatea la nivelul țării este cu 30% sub media europeană.
În 2022, ne-am clasat pe locul șapte din toate statele membre ale UE cu cea mai mică productivitate a muncii. Portugalia, Slovacia, Grecia, Bulgaria, Bulgaria, Croația, Letonia și Ungaria au avut cifre mai mici. În schimb, Germania a avut o productivitate a muncii cu peste 22% mai mare decât media UE. Irlanda a avut cea mai mare valoare a productivității muncii, care a fost cu 123,5% mai mare decât norma.
Cu toate acestea, dacă comparăm salariile medii, constatăm că, în timp ce salariul mediu în țara noastră este de 870 de euro pe lună, germanii câștigă în medie 4.000 de euro pe lună. Potrivit managerilor de resurse umane, salariu și avantajele au un impact asupra creșterii productivității muncii.
Munca în societatea românească
Experții au explicat că deși stăm multe ore la muncă, nu le petrecem muncind. Astfel, Mulți oameni își iau pauze lungi și petrec puțin timp rezolvând task-urile pe care le au în ziua respectivă.
„De multe ori, oamenii preferă să-și ia multe pauze, cum e pauza de țigară, și sunt și cei care nu fumează, dar ar vrea și ei pauză. S-au făcut studii care arată că media la nivel de țară, pe toate industriile, toate activitățile, a timpului efectiv de lucru era lejer sub patru ore de lucru, trei ore și ceva” a explicat Gabriel Chicioreanu, consilier în carieră.
Mentalitatea românească
Experții spun că lipsa productivității ține în principal de mentalitatea românilor. „Chiar dacă ar crește salariul românilor, productivitatea ar fi tot mai în urmă. Pe de o parte, sunt o parte dintre salariați care gândesc că, fie că merge sau nu firma, ei își vor lua salariul, ține de atitudinea oamenilor” a spus consultantul în carieră, conform Adevarul.