Actual

Mulți români pleacă din țară. Dar unde se stabilesc cei care decid să rămână?

Mulți români pleacă din țară. Dar unde se stabilesc cei care decid să rămână?

Ultimul deceniu a reprezentat pentru România o schimbare masivă în dinamica populației. Peste un milion de români au părăsit granițele țării, iar dintre cei rămași, mulți s-au îndreptat către marile centre metropolitane și zonele lor limitrofe. Astfel, cea mai importantă deplasare a avut loc către București și județul Ilfov. În uiltimii zece ani, populația acestei zone a crescut cu 40%.

În termeni absoluți, România este a șasea țară ca dimensiuni din UE – a șaptea, înainte ca Brexit să se finalizeze. Ea este depășită de Germania  (83,2 milioane), Franța (67,9 milioane), Italia (59,0 milioane), Spania (47,4 milioane) și Polonia (37,0 milioane). Cu doar 19 milioane, România este la o distanță semnificativă de țara care o devansează. În schimb, diferența dintre ea și a șaptea țară ca populație, adică Olanda (17,9 milioane), este una mult mai mică.

Țările din sud-estul Europei, lidere la scăderea populației

În afară de România, care conduce detașat scăderea populației rezidente în termeni absoluți – minus 1 milion de persoane față de 2011 – Bulgaria a înregistrat cea mai importantă dimniuare atunci când vine vorba de termeni relativi. Astfel, populația ei a scăzut cu 11,4 procente.

Nordul Uniunii Europene, în schimb, este mai populat decât în urmă cu 10 ani. Iar sudul și estul se depopulează continuu. Paradoxul însă e că România se află în top nu numai la plecări, populația ei ajungând de la 20,1 milioane la 19 milioane, ci și la mutări înăuntrul granițelor. În regiunea Ilfov s-a înregistrat o creștere cu 40% a populației, probabil înlesnită și de un număr din ce în ce mai mare de persoane care, deși rezidente de mai mult timp în județ, au început acum să-și facă buletine care să le reflecte domiciliul.

Astfel, Ilfovul este singura zonă est-europeană care a semnalat o creștere a populației. Ba mai mult, cel mai mare spor din întreaga Uniune Europeană. După Ilfov, locul al doilea este destul de îndepărtat. Regiunea germană Wartburgkreis a înregistrat o augmentare de 27% a populației rezidente. În Luxemburg, s-au mutat suficiente persoane cât să fie consemnată o creștere de 26%. Malta este și ea la mare căutare: regiunea Gozo și Camino a sporit cu 25% din punctul de vedere al populației, la fel ca și Guyane, din Franța. Aceste date au apărut prima dată într-un raport Eurostat și au fost făcute disponibile de către g4media.ro.

Mișcarea demografică a Uniunii Europene

Cele mai mari creșteri de populație la nivel de țară s-au înregistrat în Suedia, Malta și Luxemburg. Astfel, țara scandinavă a depășit pentru prima dată Portugalia din punctul de vedere al populației. În schimb, Malta, Luxemburg și Cipru, fiecare dintre ele cu mai puțin de un milion de locuitori, rămân cele mai mici state europene din punctul de vedere al rezidenților.

În total, UE are o populație de 443 de milioane de locuitori în cele 27 de state ale sale.