Guvernatorul BNR Mugur Isărescu trage semnalul de alarmă și susține că băncile nu sunt „o tagmă de exploatatori”. Guvernatorul mai afirmă că românii care iau credite trebuie să fie atenți și „să aibă grijă de ei”.
În contextul discuției pe care o va avea azi cu premierul Marcel Ciolacu, Mugur Isărescu trage semnalul de alarmă. Guvernatorul BNR avertizează că măsurile prevăzute de guvern pot crea efecte nedorite în economie.
„Măi fraților, sistemul bancar nu este o chestiune de joacă. Nu e numai o tagmă de exploatatori. Într-o economie de piață nu ai cum să transferi economisirile de la cei care au disponibilități spre cei care au nevoie de finanțare. (…) Nu se mai face transfer ca într-o economie de comandă prin alte pârghii de planificare. Au dispărut toate. Se fac prin sistemul financiar-bancar. Dispare sistemul, nu mai funcționează economia”, a explicat guvernatorul BNR.
Isărescu a afirmat că menirea Băncii Naționale este de a-i proteja pe micii depunători, pentru că sunt neprotejați și mulți.
„Să ne ocupăm de protecția consumatorilor. Păi, stați puțin, protecția consumatorilor e chiar conflictuală cu protecția băncilor. Pentru că acolo pe cine protejăm noi în esență când protejăm băncile? Protejăm micii depunători. Ăia sunt cei mai neprotejați și sunt și mulți”, a subliniat Isărescu.
Semnal de alarmă pentru românii cu credite
„La o criză bancară, trebuie să-i acoperi. Am uitat ce s-a întâmplat în ‘99 – 2000? A trebuit să le asigurăm banii că, altfel, o criză de încredere în sistemul bancar e devastatoare. Aia înseamnă o criză adevărată”, a afirmat fostul premier al României.
Isărescu a mai adăugat că, în acest context „trebuie să aveți grijă și de debitori, adică și de cei care iau credite. (…) Cei care iau credite ar cam trebui să aibă grijă de ei”.
„A apărut această agenție de protecție a consumatorilor și în cadrul ei, o subdiviziune: protecția consumatorilor de servicii financiare. Acolo însă e treabă grea. Una e să protejezi consumatorul de alimente și alta pe cel care ia credite: altă profesiune, alți specialiști”, a mai declarat Isărescu, citat de Hotnews.
Întâlnire cu premierul Ciolacu
Premierul Ciolacu are astăzi o întâlnire cu guvernatorul Mugur Isărescu, în cadrul unui eveniment la BNR. Cei doi vor aborda subiectul privind taxarea băncilor cu 1% din cifra de afaceri.
Propunerea nu întrunește acordul coaliției de guvernare. Există amendamente legate de faptul că cifra de afaceri a băncilor nu este similară cifrei de afaceri a societăților comerciale. În acest sens, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a demarat deja discuții cu reprezentanții băncilor.
„Noi am încercat să nu creștem și să amplificăm mecanismele acelui 1% din cifra de afaceri și încercăm să o adiționăm la impozitul pe profit. (…) Cifra de afaceri pentru sistemul bancar se stabilește în mod diferit față de sistemul nebancar sau financiar. (…) N-aș vrea să perturbăm piața bancară și întreg sistemul bancar. Aș vrea să se deruleze lucrurile în continuare în mersul lor firesc”, a precizat ministrul Boloș.