Mai în glumă, mai în serios, Primăria Iași este luată cu aslat de BCCO și în dimineața zilei de miercuri. Motivul descinderii și despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.
Ziua și percheziția la Primăria Iași. Motivul pentru care BCCO a descins în forță la instituția ieșeană
Toate birourile și etajele Palatului Roznovanu, unde își desfășoară activitatea Primăria Iași, au fost sigilate de către mascații de la BCCO, în dimineața zilei de miercuri, 14 decembrie 2022.
În urmă cu puţin timp, peste 50 de angajaţi de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) au înconjurat clădirea Primăriei Municipiului Iaşi (BCCO). Chiar și trecătorii de pe stradă au rămas șocați de imaginea aceasta nemaiîntâlnită.
Este vorba despre o acțiune comună a BCCO și DIICOT. Sursele DIICOT ale Infoactual au confirmat este vorba despre un schimb de terenuri cu un dezvoltator imobiliar local. De această dată fiind vizat inclusiv edilul orașului, Mihai Chirica.
În prag de sărbători și angajații instituției s-au văzut cu birourile sigilate.
Angajaţi din PMI au transmis presei locale faptul că nu înţeleg de ce DIICOT mai cere documente în momentul de faţă, deoarece acestea se aflau în posesia lor de mai bine de un an.
Oamenii Primăriei, citați de BZI, afirmă că toate documentele necesare au fost trimise de către oameni din interior și totul este un show ieftin făcut doar pentru expunere mediatică.
„Documentele pe care au venit cei de la DIICOT să le ridice, le aveau deja de la angajaţi trimise cu un an în urmă. Acum au venit să facă un show mediac”, au relatat surse din cadrul PMI, reporterilor ziarului local.
Comunicatul tremis redacției noastre de către Poliția Română vine să confirme cele relatate anterior și precizează următoarele:
”Astăzi, 14 decembrie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași, pun în aplicare 24 de mandate de percheziție domiciliară, fiind vizate domiciliile și imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice, precum și sediile unor autorități publice locale.
Activitățile se desfășoară într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, în vederea obținerii unui folos necuvenit, uzurparea funcției, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului societății într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals”.
În același comunicat ni se mai spune că ”activitățile sunt efectuate în continuarea cercetărilor într-o cauză privind constituirea unui grup infracțional organizat și vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcții de către dezvoltatori imobiliari, care s-ar fi folosit de conexiunile cu funcționari din administrația publică locală cu atribuții în domeniul emiterii și urmăririi respectării documentațiilor de urbanism. La sediul D.I.I.C.O.T, Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii, 30 de persoane, despre care există bănuiala rezonabilă că sunt implicate în activitatea infracțională”.
În finalul informațiilor transmise redacției se arată că acțiunea a beneficiat de sprijinul brigăzilor și serviciilor de combatere a criminalității organizate din Iași, Suceava, Vaslui și Botoșani, luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Iași, precum și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău și Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași.
Pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție.