Lifestyle

Moșii de iarnă. Iată toate tradițiile obligatorii

Moșii de iarnă

Moșii de iarnă reprezintă o sărbătoare de comemorare. După ce se prăznuiesc cei adormiți în data de 4 noiembrie 2023, primii moși ai anului 2024 vor fi în data de 9 martie a noului an. Pentru aceste ocazii solemne, există mai multe tradiții pe care trebuie să le ai în vedere.

Pomana este cel mai important obicei de-a lungul celor șapte Sâmbete ale morților. Într-un an, prima astfel de celebrare a celor adormiți este în data de 9 martie în anul 2024. Această sărbătoare are loc chiar înainte de Lăsata Secului. Ea este dependentă de  momentul în care pică Sfintele Paști.

Moșii de iarnă și obiceiurile principale

La pomană, este ideal să pregătești piftie, sarmale, colivă, colaci, mere, haine și, desigur, lumânări. Este de asemenea imperativ să aprinzi lumânări în biserică în amintirea celor care au plecat. Pachetele de pomană trebuie sfințite înainte de a fi oferite nevoiașilor. Această faptă bună este făcută tot în memoria celor care nu mai sunt în viață.

Poți face pomeni similare și la ultima Sâmbătă a morților din 2023. Aceasta va avea loc pe 4 noiembrie, cu 10 zile înainte de postul Crăciunului. Așadar, vei putea să dai și de această dată pomană „de dulce”.

Îți punem la dispoziție și o rugăciune preluată de pe pagina WowBiz. Aceasta te va ajuta să te apropii și mai mult de sufletele celor dispăruți dintre noi.

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”