Actual Lifestyle

Moș Crăciun nu mai vine pe horn ci cu troileibuzul. Cum arată vehiculul turistic din Chișinău unde copiii pot călători cu Moșul

Moș Crăciun nu mai vine pe horn ci cu troileibuzul. Cum arată vehiculul turistic din Chișinău unde copiii pot călători cu Moșul
unimedia

Moș Crăciun, pe nou sau Ded Moroz și Snegurochka, pe vechi. Pe orice rit ar sărbători, vechi sau nou, mirajul Crăciunului este același. Și cel mai mult se bucură copiii.

Moș Crăciun nu mai vine pe horn ci cu troileibuzul. Cum arată troleibuzul turistic din Chișinău unde copiii pot călători cu Moșul

Primăria Chişinău a lansat ediția cu numărul doi a ”rutei speciale” a celor două troleibuze turistice cu genericul: „Cunoaște orașul alături de Moș Crăciun”. Doar că în imagine se vede nu Moș Crăciun ci Ded Moroz și Snegurochka.

Există o explicație: primarul Ion Ceban este asimilat cu imaginea solcialiștilor lui Igor Dodon, deși a făcut și face în continuare eforturi uriașe pentru a demonstra că este total independent, cu viziuni deja europene și occidentale.

Oricum ar fi, populația Republicii Moldova este pestriță, cu diferite naționalități, tradiții și obiceiuri îmbinate sau sărbătorite paralel. Pentru că vorba moldoveanului este: ”două bătăi nu strică”. Iar aceasta deoarece ei sărbătoresc Crăciunul de două ori – pe 25 decembrie, dar și pe 7 ianuarie.

Foto: radiochisinau.md

Revenind la Moșul care nu mai vine pe horn ci cu troleibuzul, după cum se vede în imagine Ded Moroz nu merge nicăieri niciune fără Snegurochka.

Dar cine este Snegurochka. În legenda lui Ded Moroz, Snegurochka este nepoata și ajutorul lui Moș Crăciun rus și locuiește cu acesta în Veliky Ustyug. Ea este cel mai frecvent reprezentată cu haine lungi de culoare albastru-argintiu și o căciulă de blană. La fel cum Ded Moroz apare în diferite interpretări în timpul sărbătorilor de iarnă, întruchipat de bărbați costumați, la fel și Snegurochka își asumă noi înfățișări prin Rusia pentru a ajuta la distribuirea cadourilor. Numele lui Snegurochka derivă din cuvântul rusesc pentru zăpadă, sneg.

Și cum sărbătorile au început oficial în toată lumea, de la 1 decembrie. și la Chișinău, copiii și părinții sunt aşteptaţi în zilele de sâmbătă și duminică pentru a descoperi legendele capitalei moldovenești.

Pentru perioada 17-18 și 24-25 decembrie 2022 și în zilele de 07-08 ianuarie 2023, troleibuzele vor circula după următorul program:

  • I rută: ora 10:00 (excursie în l. română)
  • II rută: ora 12:00 (excursie în l. română)
  • III rută: ora 14:00 (excursie în l. rusă)
  • IV rută: ora 16:00 (excursie în l. rusă)

Traseul începe şi se finalizează lângă Arcul de Triumf, iar la finalul călătoriei toți copiii vor primi surprize dulci din partea Moșului.

Capacitatea de îmbarcare este permisă în limita de persoane așezate pe scaune, iar copiii până la 10 ani, în mod obligatoriu, urmează a fi însoţiţi de un părinte. Copiii până la 7 ani călătoresc gratuit. Preţul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic este de 30 de lei.

Precizăm că 1 euro este aproximativ 20 de lei/mdl.