Actual Lifestyle

Moment istoric în Europa și poate chiar în lume: în România a fost descoperită o fosilă vie, veche de peste 65 de milioane de ani

Moment istoric în Europa și poate chiar în lume: în România a fost descoperită o fosilă vie, veche de peste 65 de milioane de ani
lovendal.ro
Termenul de „fosile vii” nu este un pleonasm. El a fost introdus de Charles Darwin. În această categorie sunt cuprinse acele organisme animale sau vegetale ale căror corpuri, de-a-lungul unor foarte lungi perioade geologice, nu s-au schimbat sau s-au schimbat nesemnificativ.
Cauza acestui fenomen constă în persistența îndelungată a biosferei în care au trăit, în lipsa concurenței, respectiv a dușmanilor biologici, și în izolarea lor geografică. Odinioară larg răspândite, populează astăzi numai regiuni restrânse. Unele specii, considerate demult dispărute, au fost redescoperite în ultimele decenii, consemnează Wikipedia.

Un grup de cercetători din țara noastră a făcut o descoperire neașteptată, descoperire care aduce România în atenția biologilor. Este vorba de cel mai rar și vechi pește al Europei, care trăiește în munții Făgăraș, pe Valea Vâslanului.

Cel mai rar pește din Europa este de pe vremea dinozaurilor

Acest pește, denumit asprete (Romanichthys valsanicola), a fost găsit în zeci de exemplare, iar despre el specialiștii cred că există încă de pe vremea dinozaurilor și îl consideră un pește fosilă.

„În perioada 10 – 16 octombrie 2022 s-a desfășurat cea mai amplă acțiune de inventariere a speciei, de la descoperirea ei în 1956 (an în care se mai regăsea și în râurile Argeș și Doamnei) și până astăzi”.

FOTO facebook.com

Singurul loc din lume în care acest pește încă mai supraviețuiește, este râul Vâlsan, unde au fost identificate 58 de exemplare.

“Moment istoric pentru legendarul și enigmaticul asprete (Romanichthys valsanicola), cel mai rar pește din Europa și poate chiar din lume dar și pentru conservarea din România și nu numai. Un număr record de 58 de exemplare de asprete au fost găsite în râul Vâlsan din munții Făgărașului”, a spus alpinistul Alex Găvan.

Specia a fost descoperită în 1956

Această specie a fost descoperită în 1956, iar acum a avut loc cea mai amplă acțiune de inventariere. La această acțiune au participat nouă biologi, care au folosit aparatură specială.

”Colegii biologi cu aparatura necesară au mers prin râu la diverse pietre, pentru că știam cumva despre vechiul habitat istoric. Practic, studiind aspretele, aflăm despre începuturile vieții pe Pământ și despre o continuare a rezistenței, a rezistenței vieții pe Pământ”.

„Echipa noastră, care a inclus și 9 biologi specializați în pești, a realizat în râul Vâlsan nu mai puțin de 21 de stații de pescuit științific (anterior realizându-se un maximum de 8 stații per sesiune), dintre care în 14 dintre ele a putut identifica aspretele”.

 Peștele este o fosilă vie

Considerat o fosilă vie, aspretele are o vechime de peste 65 de milioane de ani, fiind contemporan cu ultimii dinozauri. Acest pește nu depășește 12,5 cm lungime.

”Este important că acum am aflat condițiile în care trăiește și se înmulțește și asfel îl vom putea crește”, a precizat alpinistul Alex Găvan

Până acum erau 10-15 exemplare de Romanichthys Valsanicola în râul Vâlsan

Anterior acestei descoperiri, Ministerul Mediului estimase că în râu sunt între 10 și 15 exemplare de asprete.

Trebuie precizat faptul că acțiunea de inventariere face parte din proiectul ”Aspretele trăiește”, inițiat de Fauna&Flora International (prima organizație de conservare a vieții sălbatice înființată în lume) și de alpinistul Alex Găvan prin fundația care îi poartă numele, potrivit informațiilor furnizate de Alex Găvan pe pagina de facebook a “Fauna&Flora International România”:

“Operațiunea de inventariere a aspretelui a fost posibilă cu sprijinul MBZ Species Conservation Fund. Ea face parte din Aspretele Trăiește, un amplu proiect de salvare de la dispariție și de conservare a speciei, proiect pe care l-am inițiat în iulie 2019 de pe vârful Gasherbrum 2 – 8035m, al șaptelea munte de peste 8000 de metri urcat fără oxigen suplimentar sau porteri de altitudine. Proiectul este dezvoltat și desfășurat de către Fundația Alex Găvan în parteneriat cu Fauna & Flora International, prima organizație de conservare a vieții sălbatice înființată în lume (1903)”

 “Aspretele este un templu”, a afirmat Alex Găvan