Lifestyle

Moment dramatic pe scena premiilor Oscar! A izbucnit în plâns când a aflat că a câștigat: „Nu-mi vine să cred”

Ke Huy Quan pe scena premiilor Oscar, sursă foto LA Times
sursă foto LA Times

Ke Huy Quan a fost un copil-vedetă în două dintre cele mai mari filme ale anilor 1980, dar a renunțat la actorie când Hollywood-ul l-a părăsit. Acum, el a avut o revenire remarcabilă, câștigând un Oscar, premiu care l-a emoționat puternic.

„Se spune că astfel de povești se întâmplă doar în filme”, a declarat Quan, în lacrimi, la ceremonia de decernare a premiului pentru cel mai bun actor în rol secundar. „Nu-mi vine să cred că mi se întâmplă mie. Acesta este visul american”.

O poveste „desprinsă din filme”

În copilărie, Quan s-a mutat din Vietnam în Hong Kong ca refugiat, apoi s-a stabilit în SUA. A obținut din întâmplare o audiție pentru a juca rolul hoțului de buzunare chinez Short Round în filmul Indiana Jones and the Temple of Doom din 1984, apoi a jucat rolul lui Data, iubitor de gadgeturi, în The Goonies, anul următor.

Dar, pe măsură ce a crescut, rolurile s-au epuizat și s-a mulțumit să lucreze în spatele scenei ca coordonator de cascadorii și asistent de regie.

Inspirat de vizionarea filmului Crazy Rich Asians, a decis să încerce din nou să își urmeze visul de a juca în timp ce se apropia de vârsta de 50 de ani. Un prieten agent a fost de acord să îl reprezinte – și două săptămâni mai târziu Quan a primit un telefon despre Everything Everywhere All at Once. Acel film avea să-i ofere a doua mare șansă și primul său Oscar.

„Mama mea are 84 de ani și este acasă și se uită. Mamă, tocmai am câștigat un Oscar!”, a spus el, copleșit de emoție, sărutându-și statueta de aur la decernarea premiilor Oscar.

O viață de imigrant, plină de provocări

„Călătoria mea a început pe o barcă. Am petrecut un an într-o tabără de refugiați și cumva am ajuns aici, pe cea mai mare scenă de la Hollywood”, spunea Quan în timpul discursului după primirea premiului, conform BBC.

Quan avea șapte ani când a părăsit Vietnamul pe o barcă înghesuită la sfârșitul anilor 1970, debarcând în Hong Kong cu tatăl său, în timp ce mama sa și cei trei frați au plecat în Malaezia.

Familia a fost reunită atunci când a emigrat în SUA în 1979, o mișcare despre care el a spus că a fost „traumatizantă”.

„Eram refugiați”, a declarat Quan pentru The Guardian anul trecut. „Nimeni nu ne dorea… Ne spuneau „proaspăt coborâți din barcă”. Făceau mișto de noi când eram la școală. Vă puteți imagina ce face asta asupra stării mentale a unui copil”.

Viața lui avea să se schimbe atunci când, la vârsta de 12 ani, a mers să îl susțină pe fratele său mai mic la o audiție pentru Indiana Jones. Quan nu intenționa să dea o audiție, dar directorul de casting i-a sugerat să încerce și el.

Trei săptămâni mai târziu, Quan era în drum spre Sri Lanka pentru a începe filmările. „A fost unul dintre cele mai fericite momente din viața mea”, a spus el. Unele dintre reprezentările și temele filmului au fost criticate de atunci, dar Quan crede că regizorul Steven Spielberg a făcut o treabă bună.

Hollywood-ul l-a părăsit, dar el nu a renunțat

„Spielberg a fost prima persoană care a pus o față asiatică într-un blockbuster de la Hollywood„, a spus el. „Short Round este amuzant, este curajos și îi salvează fundul lui Indy”.

Apoi, în The Goonies, a fost distribuit alături de alte vedete tinere precum Sean Astin, Josh Brolin, Corey Feldman și Martha Plimpton.

A continuat să apară în sitcomurile TV Together We Stand și Head of the Class. Dar, pe măsură ce anii ’90, ofertele au început să se diminueze. Toate rolurile care îi erau trimise erau mici și stereotipizate.

„Este întotdeauna dificil să faci tranziția de la un actor copil la un actor adult”, a declarat el pentru Telegraph. „Dar când ești asiatic, atunci este de 100 de ori mai dificil. Dacă ar fi să iei 100 de scenarii, era foarte probabil ca niciunul dintre ele să nu prezinte vreun personaj asiatic semnificativ. De multe ori, eram ținta glumelor. Începutul vârstei de 20 de ani ar trebui să fie anii de aur și tot ce am făcut a fost să aștept să sune telefonul”, își amintește actorul.

A încetat să mai aștepte cu reticență și abia după succesul filmului Crazy Rich Asians, în 2018, a decis să încerce să revină pe ecran.

Teama de a nu fi ratat ceva

„Îmi amintesc că am văzut acel film în cinematograf de trei ori. Am plâns de fiecare dată”, a spus el. „Am plâns pentru că a fost un film atât de frumos, dar am plâns și dintr-un alt motiv – aveam o serioasă FOMO [fear of missing out, tema de a nu rata]. Am vrut să fiu acolo sus, alături de colegii mei actori asiatici.

„Chiar atunci a început să se înfiripe ideea de a mă întoarce la rădăcinile mele.”

Când a primit scenariul pentru „Everything Everywhere All at Once„, probabil că nu se aștepta ca acesta să-l ducă până la premiile Oscar.

Pe hârtie, filmul este greu de vândut. Este o încrucișare inventivă între o dramă indie despre o familie de imigranți, o aventură științifico-fantastică zăpăcită și un film de acțiune cu supereroi.

Quan îl interpretează pe Waymond Wang, soțul administratoarei spălătoriei lui Michelle Yeoh – precum și mai multe versiuni ale lui Waymond din universuri alternative.

El a declarat că nu era sigur de modul în care telespectatorii vor reacționa la faptul că îl vor vedea pe un fost copil-vedetă ca bărbat de vârstă mijlocie.

„Aveam 50 de ani când am decis să mă întorc în actorie”, a declarat el pentru Los Angeles Times. „A fost nevoie de curaj pentru a da glas acestui vis pe care îl avusesem, un vis de care a trebuit să mă îndepărtez, și nu credeam că își va găsi drumul înapoi”.

Printr-o întorsătură a sorții, una dintre fostele sale colege de scenă a fost cea care l-a ajutat să-și asigure rolul de revenire.

Jeff Cohen, care l-a jucat pe Chunk în The Goonies, s-a reinventat ca avocat de divertisment și l-a ajutat să-și negocieze contractul. Producătorul filmului a declarat că „nu și-a imaginat niciodată că va trebui să vorbească cu Chunk și Data pentru filmul său”.

Păstrați-vă visele în viață

Atât Quan, cât și filmul său au cucerit acum Hollywood-ul. Everything Everywhere a câștigat duminică șapte premii Oscar în total, inclusiv cel mai bun film și cea mai bună actriță pentru Yeoh.

Quan a fost una dintre cele mai populare figuri din circuitul premiilor din acest an, cu entuziasmul său irepresibil și cu fluxul de selfie-uri zâmbitoare alături de vedete de primă mână – care păreau la fel de bucuroase să îl întâlnească.

La premiile Oscar, a avut loc o reuniune emoționantă cu fostul său coleg de scenă din Indiana Jones, Harrison Ford, care a prezentat premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar.

În discursul său, Quan a continuat prin a-i mulțumi mamei sale „pentru sacrificiile pe care le-a făcut pentru a mă aduce aici”.

De asemenea, el le-a mulțumit fratelui și soției sale – „dragostea vieții mele, care, lună de lună, an de an, timp de 20 de ani, mi-a spus că va veni vremea mea”.

El a adăugat: „Visele sunt ceva în care trebuie să crezi. Eu aproape că am renunțat la al meu. Pentru toți cei de acolo, vă rog să vă păstrați visele vii. Vă mulțumesc foarte mult că m-ați primit înapoi”.