În data de 21 mai 2023, între 75.000 și 80.000 de moldoveni s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Participanții au venit din toate colțurile țării, din Ungheni, Bălți și Sîngerei. Motivul? Adunarea „Moldova Europeană”, prin care moldovenii, în mod oficial candidați la Uniunea Europeană încă de anul trecut, își arată dorința de a se integra în UE cât mai curând cu putință.
Președintele țării de peste Prut, Maia Sandu, a declarat în repetate rânduri că aderarea accelerată a Republicii Moldova este esențială pentru protecția în fața pericolului de la Kremlin. Amintim că în contextul războiului ruso-ucrainean, nici Chișinăul nu a scăpat de amenințările și dezinformările venite de la Moscova. În plus, partidul pro-rus ȘOR, condus de jure de Ilan Șor, care în momentul de față nu se află în țară, a organizat mai multe proteste împotriva guvernării pro-occidentale pe care o propune Maia Sandu încă de când și-a asumat funcția de președinte al țării.
Vocile manifestanților
Chiar dacă unii dintre numeroși manifestanți sunt încă indeciși între Rusia și Belarus, respectiv Uniunea Europeană, sentimentul pro-european prevalează. Gheorghe, un participant în vârstă de 74 de ani, a fost intervievat de echipajul de jurnaliști venit din partea ziarului Libertatea. El a recunoscut că primește „pomenile electorale” venite de la ȘOR, dar loialitatea lui se îndreaptă către Guvernul pro-occidental de la Chișinău:
„Dacă nu le iau eu, atunci le iau unii care nu au atâta minte în cap și chiar umblă cu ȘOR-ul pe ei. Le iau și ziarele, ca să am ce să pun pe foc la țară”, mărturisește Gheorghe. El nu s-a dat în lături nici de la a lăuda dictatura bielorusă pentru anumite condiții de trai pe care le oferă celor născuți sau stabiliți acolo:
„Băiatu meu a stat zece ani la studii în România, ca până la urmă să se căsătorească cu o fată din Belarus. Acum e acolo și îi e bine, câștigă bani pe care nu ar putea să-i facă niciodată în Moldova. Și lui îi place ordinea, chiar dacă e dictatură. Că, până la urmă, nu ai cum să faci ordine altfel nici peste belaruși, nici peste moldoveni”, a mai spus el, fiind totuși prezent la „Moldova Europeană”.
Tinerii sunt mai siguri
Pe de altă parte, tinerii care au participat la adunarea de la Chișinău au părut mult mai siguri de motivul pentru care au venit în Piață. Conform lor, integrarea în UE ar ajuta tinerii moldoveni din comunitatea LGBTQ+ să trăiască într-un mediu mai sigur, fără homofobie și transfobie. Ei au adus și exemplul unei tinere trans, care și-a luat viața la vârsta de 16 ani din cauza hărțuirilor susținute pe care le-a primit de la colegi.
„Europa e un mod de viață. Europa e un vis care trebuie să devină realitate. Europa e șansa poporului nostru de a trăi în pace și prosperitate. Iar acest vis depinde de fiecare dintre noi”, a declarat Maia Sandu la deschiderea adunării. Obibectivul președintei în exercițiu este acela ca Moldova să se poată integra în Uniunea Europeană până în 2030 cel târziu, cu speranța unei integrări accelerate în contextul geopolitic actual, care este marcat de războaie-hibrid și de amenințarea armată de la Kremlin.