Modificările aduse Codului Silvic sunt utile pentru prevenirea și combaterea furturilor de lemne – sunt de părere autoritățile din județul Sălaj. Ele cred că aceste infracțiuni vor scădea mai ales că nu mai există o criză acută de lemne de foc pentru populație.
Una dintre cele mai importante modificări aduse Codului Silvic, care va duce la scăderea tăierilor ilegale, este că furtul de arbori va intra direct sub incidență penală, indiferent de valoarea prejudiciului. Numai în primul semestru din acest an, în România au fost înregistrate peste 1.000 de dosare penale pentru comiterea de infracțiuni silvice – potrivit datelor Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
De asemenea, camioanele cu care sunt transportați arborii tăiați ilegal vor putea fi confiscate, iar tăierile la ras vor fi interzise în rezervațiile naturale.
O altă modificare este obligativitatea avizului de transport, inclusiv pentru rumeguș, biomasă și orice rest de lemn.
Potrivit lucrătorilor silvici implicați direct în prevenirea și combaterea infracțiunilor silvice aceste modificări și continuarea colaborării instituțiilor cu rol de control trebuie să contribuie la reducerea numărului de infracțiuni în domeniul forestier.