Social

Modificări importante pentru românii care trebuie să își schimbe buletinul. Iată greșeala care îți aduce o amendă de 150 de lei

Buletin, sc
sursa foto zdg.md

O nouă lege a fost promulgată de parlamentarii români pentru a opri înregistrarea falsă a alegătorilor și părințiilor care încearcă să ocolească sistemul educațional pentru ca copiii lor să poată merge la școli mai bune sau la grădiniță.

Astfel, adresa de domiciliu pentru noua carte de identitate nu mai poate fi declarată într-o locație în care există mai mult de 10 persoane înscrise în Registrul Național de Evidență a Persoanelor.

Schimbări la buletine

„Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă. Limita nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv”, prevede proiectul.

O amendă între 75 de lei și 150 de lei poate fi aplicată în cazul în care aceste noi restricții legislative sunt încălcate. Restricția legislativă propusă nu se va aplica celor care au un drept de închiriere asupra imobilului de la adresa respectivă sau membrilor familiei extinse a acestora.

Cui nu i se aplică legea

Titularul dreptului de închiriere, soțul/soția acestuia, membrii de familie și cei aflați în linie colaterală de rudenie până la gradul al patrulea sunt toți considerați membri ai familiei extinse a titularului dreptului de închiriere.

O altă modificare adusă de această nouă propunere legislativă aprobată de Parlamentul României prevede că, indiferent de locul de reședință sau de domiciliu al persoanei fizice emitente, cererea de eliberare a cărții electronice de identitate trebuie să fie depusă și prelucrată de către orice serviciu public comunitar de evidență a persoanelor la data eliberării noii cărți de identitate.

Potrivit Antena 3 CNN, noua lege a fost aprobată de Camera Deputaților, care funcționează ca for legislativ, pe 4 mai, cu 258 de voturi „pentru” și doar 7 voturi „împotrivă”.