În ședința de Guvern de miercuri, se va vota modificarea Codului Administrativ prin Ordonanță de Urgență.
Prin această modificare, prefecții și subprefecții nu vor mai fi independenți, așa cum este în prezent, ci vor deveni membri în partide.
Dacă în prezent prefecții sunt înalți funcționari publici care nu au voie legal să facă politică, de mâine încolo prefecții vor fi înscriși cu acte în partidele care îi trimit în respectivele funcții.
Oricum aceștia erau numiți politic și înlocuiți la fiecare schimbare de regim guvernamental.
Prevederile OUG care va fi aplicată după ședința de Guvern
Potrivit proiectului de OUG poate fi numită în funcţia de prefect, respectiv de subprefect, persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
- a) este cetăţean român şi are domiciliul în ţară;
- b) se bucură de exerciţiul drepturilor electorale;
- c) are capacitate deplină de exerciţiu;
- d) nu a suferit condamnări penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;
- e) nu se regăseşte în cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 85 alin. (1) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancționarea corupției;
- f) are studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă;
- g) a absolvit programe de formare specializată în vederea numirii într-o funcţie de prefect sau subprefect, organizate de Institutul Naţional de Administraţie, în condiţiile legii.
Această ultima condiție se consideră îndeplinită în situaţia în care persoana care poate fi numită în funcţia de prefect sau subprefect a absolvit programe de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari public.
De asemenea, se instituie o excepție de la această regulă: poate fi numită în funcţia de prefect, respectiv de subprefect, o persoană care nu a absolvit programele de formare specializată, cu condiţia ca în termen de maximum 2 ani de la data emiterii actului de numire în funcţie să absolve un astfel de program, precum şi o persoană care a ocupat cel puţin un mandat întreg funcţia de senator sau deputat.