Actual Social

Model de a îngropa gunoiul, la Craiova. Toată lumea privește la ce se va întâmpla. Foto

Model de a îngropa gunoiul, la Craiova. Toată lumea privește la ce se va întâmpla. Foto

Inclusiv prin curățenie se evidențiază un oraș. Și la acest capitol, Craiova va sta, în curând, cel mai bine. Iar celelate orașe nu pot decât să ia exemplul craiovenilor și să îl urmeze.

Cu toții știm cum arată pubelele de la salubritate: vechi, murdare, neigenizate. Și nu este vina muncitorilor, pentru că ei fac tot ce este omenește posibil. Iașiul chiar a încercat varainta de tomberoane cu cardul, operațiune eșuată din păcate, dar care a scos mulți bani din bugetul local.

Model de a îngropa gunoiul, la Craiova. Toată lumea privește la ce se va întâmpla. Foto

Numărătoarea inversă a început, la Craiova. Lucrările pentru containerele îngropate se apropie de final. O lună și jumătate mai are constructorul până la încheierea lucrărilor și recepția celor 438 de platforme cu containere îngropate, câte sunt prevăzute în contractul care beneficiază de fonduri europene.

După aproape patru ani şi multe prelungiri, lucrările la platformele de gunoi cu containere îngropate au intrat pe ultima sută de metri, după cum anunță presa locală.

Înțeleg că mai sunt câteva platforme, unde se pun borduri și pavele. Am înțeles de la constructor că mai sunt de săpat patru pe care le face săptămâna viitoare. Ulterior începem recepția lor. Este o procedură clară și într-o lună și jumătate trebuie încheiată”, afirmă Cosmin Durle, administratorul județului Dolj, angajat al Consiliului Județean, citat de GdS.

Tomberoane noi le înlocuiesc pe cele vechi

Istoria a început așa: Consiliul Județean Dolj a demarat în anul 2012 un amplu proiect, finanțat cu fonduri europene intitulat semnificativ și la obiect: Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din județul Dolj.  Un an mai târziu, proiectul obținea finanțarea solicitată, chiar dacă ideea inițială a suferit o serie de piedici, de-a lungul timpului și până astăzi.

Consiliul Județean Dolj și SC European Waste Technology SRL, în calitate de lider al Asocierii SC European Waste Technology SRL – Nord Engineering SRL, au semnat documentul final, în octombrie 2017. Contractul are o valoare totală de 34.380.393 lei, inclusiv TVA.

În cadrul proiectului, parafat prin actul juridic, urmează a fi construite 438 de platforme, pe care vor fi amplasate 729 de containere îngropate cu capacitatea de 5 metri cubi și 30 de containere de 3 metri cubi. Investiția care vizează containerele îngropate face parte din proiectul cu finanțare europeană Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Dolj (SMID).

Dar, ce este SMID

SMID, acronimul pentru Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor de pe raza teritorială a unui județ, reprezintă un sistem care include activitățile de gestionare a deșeurilor.

Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor pentru judeţul Dolj, propus prin Proiectul finanţat prin POS Mediu, va acoperi întregul teritoriu al judeţului, atât mediul urban, cât şi mediul rural, înglobând activităţile de colectare, transport, tratare şi eliminare a deșeurilor municipale.

Proiectul SMID finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu prevede, printre altele:

  • Colectarea separată pe mai multe domenii (hârtie și carton, sticlă, plastic și metal, deșeuri biodegradabile, deșeuri reziduale), numite fracții. Pentru acestea, prin proiect se vor achizitiona echipamente de colectare separată a deşeurilor (containere îngropate – pentru municipiul Craiova, containere clopot, europubele, eurocontainere, unităţi de compostare individuale) şi vehiculele de colectare adecvate fiecărui tip de recipient, precum si construirea de platforme de colectare pentru amplasarea containerelor îngropate.

Mai multe informații aici.

Foto: GdS