Lifestyle

Moartea lui Adolf Hitler. O telegramă secretă aruncă în aer tot ce se știa până acum!

Moartea lui Adolf Hitler. O telegramă secretă aruncă în aer tot ce se știa până acum!

Adevarul despre sinuciderea lui Hitler. Niciodată nu se va putea spune că istoria e cunoscută în toate cotloanele ei. Așa se întâmplă și în cazul lui Adolf Hitler.

Generații întregi au învățat despre moartea celui care a provocat cea mai mare conflagrație mondială. Atunci când și-a văzut visul unei noi lumi spulberat, s-a sinucis.

Dar oare e numai atât? Doar faptul că armatele Aliaților înconjuraseră Berlinul l-a făcut pe Fuhrer să-și curme zilele?

Se întâmplă uneori ca anumite documente să iasă la lumină pe nepusă masă și să clarifice o problemă sau măcar să arunce o lumină nouă asupra acelei chestiuni, dintr-un cu totul alt unghi.

Cel mai elocvent exemplu este consemnat de portalul www.historia.ro care face referire la o telegramă despre care s-a crezut că a fost pierdută, după Al Doilea Război Mondial.

Dar nu s-a pierdut, ci a ajuns într-un seif al unei instituții din SUA, mai precis din Carolina de Sud. Se pare că un soldat american, imediat după încheierea conflictului, ar fi amestecat prețiosul document între alte hârtii.

Dacă ne întoarcem în timp, până în data de 23 aprilie 1945, vedem că atunci Hitler primește o telegramă din partea omului pe care el îl considera de cea mai mare încredere.

Cel care trimisese telegrama era Herman Göring. Trebuie spus despre Göring că fusese ales, încă din 1941, drept succesor al lui Hitler, în cazul în care liderul suprem ar fi fost capturat sau ucis.

În timp ce Hitler era blocat în ascunzătoarea sa din Berlin, Göring se afla în Alpii Bavarezi, într-o zonă oarecum mai sigură sau cel puțin așa își închipuia el. Cert este că avea impresia că Fuhrerul e într-o situație imposibilă, drept pentru care Göring consideră că a venit momentul să pună în practică cele convenite în 1941. Adică să preia puterea.

Așa cum arată sursa citată, vă prezentăm în continuare conținutul acestei telegrame.

”Mein Führer:

Generalul Koller m-a informat astăzi despre comunicările primite de la Gen. Jodl și Gen. Christian, potrivit cărora ați menționat anumite decizii în privința mea și ați subliniat că – în caz că negocierile vor fi necesare – voi fi într-o poziție mai bună decât a dvs., la Berlin.

Aceste păreri mi-au părut atât de surprinzătoare și serioase încât m-am simțit obligat să consider că – în caz că nu îmi va parveni niciun răspuns până la orele 22.00 – vă veți fi pierdut libertatea de acțiune.

Voi considera, deci, condițiile decretului dvs. ca fiind îndeplinite și voi lua măsuri pentru binele Națiunii și Patriei.

Știți ce sentimente am pentru dumneavoastră în aceste ore atât de dificile din viața mea și nu pot exprima asta în cuvinte.

Dumnezeu să vă protejeze și să vă permită, în pofida tuturor, să veniți aici cât mai repede posibil.

Al dvs. loial, Herman Göring”.

Se știe, conform biografiei lui Albert Speer, ministrul al armamentului și al producției de război din regimul nazist, că Hitler a avut în acea zi o izbucnire de furie, după ce a citit telegrama.

Câteva zile mai târziu, pe 29 aprilie, Göring e demis din toate funcțiile. Asta arată ultimul testament al lui Hitler.

Aceeași biografie mai arată că trădarea lui Göring l-ar fi adus pe liderul suprem în starea de haos care l-a împins după aceea spre gestul superm, acela de a-și lua viața. A făcut-o, așa cum se știe, dar nu singur, ci împreună cu Eva Braun.

Cât despre telegrama lui Göring, care a avut atât de multă încărcătură, tot istoria ne arată cum evoluează lumea. Nu demult, după ce a fost scoasă la lumina zilei, bucata aceasta de hârtie a fost scoasă la licitație și vândută pentru 54.000 de dolari. Cumpărătorul e, firește, anonim.