Mai multe artefacte ieşite din comun au fost descoperite de cercetătorii care fac săpături în orașul antic Aizanoi, din Turcia. Printre cele descoperite se află și o statuie aproape intactă a unui om uriaș cu un singur picior.
În anul 2022, arheologii au anunțat descoperirea „multor piese mari și mici de sculpturi din marmură”, inclusiv a unui om uriaș „aproape intact”, sculptat în piatră.
„Corpurile statuilor au fost găsite într-o săpătură anterioară„
Gokhan Coskun, șeful arheologilor de la Universitatea Dumlupınar, a declarat că, dacă aceste statui nou descoperite ar fi complete, ele ar atinge „3 până la 3,5 metri înălțime”.
De exemplu, „Statuia aproape intactă”, prezintă un om gigantic care măsoară 2 metri și 10 centimetri înălțime. Statuii îi lipsește doar jumătate din piedestal și un picior. Și, pe lângă toate aceste forme umane și zeiești dezgropate, arheologii au mai descoperit și un cadran solar.
Din Epoca Bronzului și până în secolul al XIII-lea, orașul antic Aizanoi a fost ocupat în mod constant.
„Corpurile statuilor au fost găsite într-o săpătură anterioară, în timp ce capetele statuilor grecești vechi de 5000 de ani ale zeiței grecești a dragostei și frumuseții, Afrodita, și ale zeului grec al vinului, Dionysos, au fost dezgropate în albia unui pârâu din orașul antic”, a declarat Gokhan Coskun a declarat pentru Greek Herald.
Aizanoi, un oraș cândva înfloritor
Orașul antic Aizanoi, în timpul perioadei elenistice, a fost controlat de regatele Pergamon și Bitinia, trecând sub control roman abia în anul 133 î.Hr.
Și potrivit lui Gökhan Coșkun:
- statuile nou descoperite datează de „2.000 de ani” și a precizat că „în fiecare zi se găsesc noi artefacte”.
- „descoperirile surprinzătoare din acest sezon au făcut ca echipa să fie foarte entuziasmată” de potențialele noi descoperiri din 2023, și mai ales în zona în care podul traversa pârâul Penkalas.
Pe scurt, despre orașul Aizanoi
Fondat ca oraș frigian la capătul vestic al regatului Frigia, în actualul district Çavdarhisar din provincia Kütahya din vestul Anatoliei, în Turcia, în Aizanoi au locuit, de-a lungul istoriei, aizanitii, frigienii, grecii, romanii și bizantinii.
Acest sit a fost redescoperit de călătorii europeni în anul 1824. Iar, conform unui raport al DPU Habar , orașul antic Aizanoi, care datează din anul 3.000 î.Hr., era dotat cu un teatru, un stadion, o agora și un templu dedicat lui Zeus.
Se precizează, de asemenea, faptul că Institutul Arheologic German a început săpăturile în 1926, iar lucrările au fost reluate în 1970, acestea accelerându-se semnificativ în ultimii doi ani.
De-a lungul anilor, în acest sit, care se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO , arheologii au scos la iveală capete și corpuri antice din piatră care înfățișează zei și zeițe grecești precum Eros, Dionisos, Afrodita și semizeul Heracles.
Iar, de câțiva ani încoace, arheologii sapă tot mai adânc în molozul din orașul antic Aizanoi și tot mai multe trupuri și capete de oameni și zei sunt scoase la suprafață, rămânând, totuși, un mister de ce toate capetele sculptate s-au desprins de corpurile statuilor, citează gadgetreport.ro.