Actual Lifestyle

Mister aproape dezlegat.Lordul Lucan, care a omorât bona familiei, dispărut de zeci de ani, a fost văzut în Australia. FOTO

Mister aproape dezlegat.Lordul Lucan, care a omorât bona familiei, dispărut de zeci de ani, a fost văzut în Australia. FOTO
pixabay

Lordul Lucan este presupusul ucigaș în cazul unei crime care a îngrozit Anglia. El a fost dat dispărut și ulterior, declarat din punct de vedere legal decedat. În ultimul timp, se pare că acesta a fost văzut, în viață, în Australia. Un mister va fi dezlegat, dacă se dovedește că persoana fotografiată în Australia este chiar lordul dispărut cu zeci de ani în urmă.

Mister dezlegat. Lordul Lucan, care a omorât bona familiei, dispărut cu zeci de ani în urmă, a fost văzut în Australia. FOTO

Richard John Bingham, al șaptelea conte de Lucan, a dispărut în 1974, la numai o zi după ce ar fi ucis-o pe bona familiei sale, Sandra Rivett. Luni, 7 noiembrie 2022, s-au împlinit fix 48 de ani de la moartea acesteia, potrivit presei britanice.

Misterul din jurul dispariției lui Lucan nu a fost niciodată elucidat, deși au fost raportate presupuse apariții, prietenii susținând că acesta a sărit de pe un feribot aflat pe un traseu din Canalul Mânecii.

În anul 1975, un juriu de anchetă l-a găsit pe Lord Lucan responsabil pentru moartea Sandrei Rivett. Lucan a fost declarat mort din punct de vedere legal în 2016.

Dar acum, există o noutate: un expert în recunoaștere facială spune că un bărbat în vârstă, care locuiește în Australia, se potrivește perfect cu lordul fugar.

Profesorul Hassan Ugail, care a folosit instrumente speciale și moderne de recunoaștere facială, pentru a ajuta la demascarea a doi presupuși spioni ruși aflați în centrul cazului de otrăvire cu Novichok de la Salisbury, spune că algoritmul care îl leagă pe Lucan de un bărbat din Oz, blurat din motive legate de legislație, „nu este niciodată greșit,” scrie într-un reportaj exclusiv, Mirror.

Munca informaticianului include utilizarea unui algoritm de inteligență artificială, care a efectuat aproape 4.000 de verificări încrucișate a șapte fotografii, dintre care patru cu Lucan și trei cu bărbatul misterios din Australia.

Expertul a declarat: „Nu am găsit nimic: Au produs o potrivire. Aceasta nu este o opinie, ci un fapt științific și matematic.”

Foto: Twitter/imagini utilizate în analiza facială

Lucan ar avea acum 87 de ani, adică aceeași vârstă cu cea a bătrânului care locuiește, în prezent,  într-un orășel de lângă Brisbane, capitala statului Queensland.

Alături de cele patru fotografii ale lui Lucan, au fost publicate și cele trei fotografii făcute bărbatului australian după ce a fost depistat de fiul bonei Sandra Rivett, Neil Berriman.

Fiul bonei, Berriman, a declarat, pentru presa mai sus menționată: „Am petrecut nouă ani încercând să dovedesc că acest bărbat este Lucan. Acum, cu aceste noi informații științifice, poliția trebuie să acționeze. Aceasta nu este o emoție. Este un fapt”.

Totodată, Ugail, profesor de Visual Computing la Universitatea din Bradford, a petrecut 20 de ani dezvoltându-și algoritmul de inteligență artificială. Profesorul, care a crescut în Maldive, susține că nu știa prea multe despre cazul Lucan și nici că a fost suspectat că el ar fi bărbatul din fotografii.

Profesorul Ugail, care a crescut în Maldive, a spus, la rândul lui: „Acum că știu mai multe despre acest caz Lord Lucan, sunt foarte mulțumit că am spus – da”.

„În ultimii ani, s-a înregistrat o îmbunătățire masivă a inteligenței artificiale și a tehnologiei de recunoaștere facială. Acum putem confirma lucruri care ar fi fost imposibile cu doar cinci ani în urmă. Am comparat mii și mii de persoane și au fost literalmente milioane de fotografii pe care le-am analizat cu ajutorul algoritmului. Nu a fost niciodată greșit. Acest algoritm a fost antrenat pe milioane de fotografii”.

„Oameni de etnii diferite, de vârste diferite, singura dată când va da greș este dacă pui gemeni identici. Este nevoie de doar câteva minute pentru a-l rula și vine înapoi cu un procent, un indice de similaritate”.

„Orice lucru cu un indice de similaritate de 75% sau mai mare este în mod concludent aceeași persoană. Cel mai mic scor pe care l-am obținut a fost în jur de 76. Cel mai mare a fost 88.”