Actual International

Misiunea lui Biden în Europa: consolidarea alianței împotriva Rusiei

Misiunea lui Biden în Europa: consolidarea alianței împotriva Rusiei

Președintele Joe Biden vrea să susțină alianța globală care pedepsește Rusia pentru invadarea Ucrainei, în timp ce a pornit într-o călătorie de cinci zile în Europa. Războiul început acum 4 luni nu dă niciun semn de atenuare, iar problemele globale în legătură cu aprovizionarea cu alimente și energie cresc.

Misiunea lui Biden în Europa: consolidarea alianței împotriva Rusiei

Biden s-a alăturat mai întâi unei reuniuni a grupului celor șapte puteri economice de top, în Alpii bavarezi din Germania, și apoi călătorește la Madrid pentru un summit cu liderii celor 30 de țări NATO. Întâlnirea are loc deoarece coaliția globală pentru a întări Ucraina și a pedepsi Rusia dă semne de destrămare pe fondul inflației vertiginoase în rândul alimentelor și energiei, cauzate de conflict.

Aliații se gândesc dacă obiectivele lor sunt doar de a restabili pacea sau și de a forța Rusia să plătească un preț mai mare pentru conflict, pentru a preveni repetarea acestuia.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat că summitul va aborda probleme precum inflația și alte „provocări ale economiei globale ca urmare a războiului lui Putin – dar și cum să-l tragă, în continuare, la răspundere pe domnul Putin” și să-l supună unor „consecințe constante”.

SUA și aliații au transportat către Ucraina miliarde de dolari în bunuri militare și au impus sancțiuni din ce în ce mai stricte Rusiei, în urma invaziei.

Rusia a fost cândva membră a ceea ce era atunci G-8. A fost expulzată în 2014, după ce a invadat Peninsula Crimeea a Ucrainei, o mișcare care a prefigurat criza actuală.

O prioritate de vârf a oficialilor occidentali care se îndreaptă spre summit-ul de la Madrid, care începe azi, este găsirea unei modalități de a scoate marea recoltă de cereale a Ucrainei pe piața mondială, deoarece Națiunile Unite avertizează că zeci de milioane de oameni riscă foametea, din cauza aprovizionării limitate. Cele mai importante schimbări ar necesita un acord din partea Rusiei pentru a înceta să vizeze infrastructura alimentară, precum și acordul privind stabilirea unui coridor maritim care să permită exporturile de cereale din Ucraina.

La Madrid, Biden va contribui la promovarea efortului NATO de a primi Finlanda și Suedia în alianță, după ce invazia rusă a Ucrainei a determinat cele două democrații, neutre din punct de vedere istoric, să caute protecția asociației de apărare reciprocă.

Kirby a refuzat să precizeze dacă Biden se va întâlni cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a indicat că intenționează să blocheze aderarea celor două țări la NATO dacă nu primește concesii. Adăugarea de noi membri necesită sprijin unanim din partea membrilor NATO existenți.

Într-un pas simbolic, NATO a invitat la summit lideri ai Pacificului: reprezentanți din Japonia, Coreea de Sud, Noua Zeelandă și Australia. Kirby a spus despre China că „va fi un accent semnificativ” pentru G-7 și a citat „practicile economice coercitive” ale Beijingului.

De asemenea, Biden urmează să relanseze un program global de investiții în infrastructură menit să contracareze influența Chinei în lumea în curs de dezvoltare, pe care l-a numit „Construiește o lume mai bună” și pe care l-a introdus la summitul G-7 din 2021.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe Wang Wenbin a acuzat NATO că încearcă să „înceapă un nou Război Rece” și a avertizat împotriva „trasării de linii ideologice ale alianței care ar putea induce confruntare”.