Actual

Mină distrusă în câteva secunde. Plutea în derivă foarte aproape de plaja de la Eforie. VIDEO

Mină distrusă în câteva secunde. Plutea în derivă foarte aproape de plaja de la Eforie. VIDEO
FOTO: Fortele Aeriene Romane

O echipă de scafandri de luptă din cadrul Forțelor Navale Române, specializați în dezamorsarea și distrugerea dispozitivelor explozive, a intervenit, duminică după-amiază, pentru distrugerea unei mine marine care se afla în derivă și care a fost descoperită la o distanță de aproximativ 2 mile marine (3,6 km), în largul țărmului românesc, în dreptul coastelor de la Eforie.

Mină distrusă în câteva secunde. Plutea în derivă foarte aproape de plaja de la Eforie. VIDEO

Mina a fost descoperită de o structură a Gărzii de Coastă, iar intervenția scafandrilor EOD a fost solicitată în conformitate cu procedurile operaționale naționale, specifice pentru astfel de situații.

Imediat, conducerea Forțelor Navale a ordonat Centrului 39 Scafandri să ia măsurile necesare pentru a trimite echipa de scafandri de intervenție în raionul maritim indicat, pentru investigarea situației și eliminarea pericolului din apele teritoriale românești.

Echipa Forțelor Navale și-a început misiunea în jurul orelor 19.30.

Mina a fost dezamorsată cu succes, fiind distrusă în jurul orei 20.10

În urmă cu două zile, două persoane au murit în Ucraina, în stațiunea Koblevo din regiunea Nikolaev, după ce o mină marină amplasată în zona țărmului a explodat în timp ce victimele înotau în zonă, scrie publicația Pravda din Ucraina.

La finalul lunii iunie, primarul din Odesa a promis să deschidă câteva plaje, după ce instalarea unor plase speciale care să împiedice minele marine să se apropie de țărm. Totuși, în data de 5 iulie, Administrația Militară din Odesa și Consiliul Local din Odesa au decis păstreze plajele închise, din cauza pericolului rusesc. Pe 15 iulie, un bărbat care înota în regiunea Odesa a murit după explozia unei mine marine.

Mine navale periclitează rutele comerciale din Marea Neagră

De asemenea, şi marina turcă a dat de înţeles că a dezamorsat sau detonat mai multe mine navale care pluteau în derivă. Una din ele a fost neutralizată în apropierea Strâmtorii Bosfor, care a fost închisă pentru traficul naval o scurtă perioadă de timp.

Se pare că este vorba de aşa-numite mine ancorate, care seamănă cu nişte geamanduri. Ele nu plutesc însă la suprafaţa mării, ci imediat dedesubt. O ancoră fixează sub apă mina capabilă să plutească cu ajutorul unui cablu de sârmă, astfel încât să nu poată fi văzută. La contactul cu coca unei nave, mina explodează.