Întrebat despre cazul referitor la măsurătorile de pe Canalul Bâstroe şi exportul cerealelor din Ucraina care a creat nemulțumire în rândul fermierilor români, Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a subliniat că aceste probleme sunt sensibile și necesită o abordare constructivă prin intermediul dialogului bilateral, cu scopul de a ajunge la o soluție.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a avertizat că este necesar să se acorde o atenție deosebită și să se abordeze cu calm și metodic problemele legate de măsurătorile de pe Canalul Bâstroe și exportul cerealelor din Ucraina, atât la nivel bilateral, cât și la nivel mai larg.
Geoană a subliniat că Rusia a fost cea care a invadat Ucraina, ceea ce a dus la o inflație mare și la creșterea prețurilor la energie și la cereale, astfel că nu ar trebui să ne învinuim vecinii. În plus, Geoană a subliniat că problema este politică și sensibilă și trebuie abordată în mod responsabil de către toți cei implicați, inclusiv de ucraineni, cu scopul de a găsi o soluție comună.
Subiectul discriminării minorității române din Ucraina
„A fost şi subiectul minorităţii româneşti din Ucraina care rămâne unul sensibil. Ceea ce am comunicat şi eu părţii ucrainene, vom avea o întâlnire care se consumă la Bucureşti şi cu ministrul de Externe Kuleba şi cu ministrul Apărării Reznikov, voi fi şi eu reprezentând NATO la Bucureşti. Ce se întâmplă? Trebuie avut mare grijă şi trebuie rezolvat calm, metodic în plan bilateral şi în plan mai larg. Să evităm subiecte care riscă să producă în opinia românească sau occidentală o asociere nefirească între consecinţele războiului şi situaţia Ucrainei.
Avem inflaţie mare, preţ mare la energie pentru că Rusia a invadat Ucraina. Avem probleme cu cereale pentru că Rusia a invadat Ucraina. Deci trebuie să fim foarte mult atenţi pentru că transferul problemei socio-economice pentru fermierii români, pentru patrioţii români, pentru interesele României sau ale Poloniei sau ale Slovaciei sau ale oricui altcuiva. Şi ideea este că asociem cu Ucraina şi nu cu Rusia problema este în sine o problemă politică sensibilă şi trebuie să găsim cu toţii, în frunte cu ucraineni, un răspuns comun”, a explicat Mircea Geoană, întrebat cum abordăm problema canalului Bâstroe şi cea a exportului cerealelor din Ucraina care ne afectează fermierii.
Fermierii români au dreptate
Mircea Geoană a declarat că și fermierii români i-au ridicat această problemă și că a avut ocazia să viziteze zone precum Dolj sau Olt, unde a constatat că acestea reprezintă o importantă sursă de produse agricole pentru România. Oficialul NATO a subliniat faptul că fermierii români au dreptate să se plângă de faptul că piața românească este inundată cu cereale ucrainene, care sunt produse în condiții de mediu mai puțin stricte decât cele impuse de statul român. De asemenea, acestea sunt mai ieftine cu aproximativ 100 de dolari pe tonă datorită costurilor mai reduse din Ucraina și din cauza lipsei de taxe aplicate.
„De aceea, ceea ce a făcut conducerea Poloniei la vizita lui Zelenski la Varşovia de acum o săptămână, în care au convenit şi cred că este o cale de urmat, ca aceste cereale pe care România, hai să zicem milioane de tone, înseamnă mult, le-am luat spre tranzitare către pieţele africane. Aceasta a fost înţelegerea să se revină la înţelegerea iniţială. Deci tranzitare. Perfect. Şi asta este poate o presiune pozitivă pe România, pentru că înţelegem că Portul Constanţa trebuia modernizat mult mai demult, continuată treaba nu doar acolo, spre Agigea”, a mai spus Geoană.
Slovacia a decis să oprească unilateral importurile de cereale și produse alimentare din Ucraina, după exemplul Poloniei și Ungariei, pentru a proteja fermierii locali, o decizie criticată de Kiev și de Comisia Europeană ca fiind „inacceptabilă”. De asemenea, Bulgaria ia în considerare oprirea importurilor de cereale ucrainene, după exemplul Poloniei și Ungariei, a declarat ministrul interimar al Agriculturii, Iavor Gechev, la Plovdiv, potrivit Bursa.