Mircea Geoană, secretarul General Adjunct al NATO, a transmis într-un discur recent o serie de vești bune pentru România, explicând cum centrul de greutate al Europei se mută spre est şi există „o şansă reală” ca Europa de Est să devină mai robustă din punct de vedere politic, economic şi tehnologic.
Totuși, acesta atrage atenția că astfel de lucruri vin și cu o responsabilitate mai mare, subliniind că lucruri precum buna guvernanţă, transparenţa şi lupta împotriva corupţiei contează foarte mult în acest proces.
Mircea Geoană, anunț pentru România
„Centrul de greutate al Europei se mută spre est şi există o şansă reală ca Europa Centrală, Europa de Sud-Est şi, desigur, Europa de Est, să devină mult mai robuste din punct de vedere politic, economic şi tehnologic. (…) Trebuie să spun, de asemenea, un lucru important, de care nu ar trebui să ne ferim. Buna guvernanţă contează. Transparenţa contează. Lupta împotriva corupţiei contează.
Uneori, când vorbim despre aceste noi centre de greutate, avem tendinţa de a uita că, pentru a ajunge cu adevărat în liga mare, trebuie să ne asigurăm că avem şi instituţiile politice, economice şi de stat de drept, precum şi mecanismele de control şi echilibru, astfel încât adevăratul potenţial, strategic, economic şi uman, să fie eliberat”, a transmis Mirca Geoană, într-un mesaj adresat în deschiderea dezbaterii „Europa în ascensiune – un nou centru de greutate: O nouă perspectivă asupra Europei de sud-est, centrale şi de est”, potrivit Agerpres.
Evenimentul a fost organizat de Institutul Aspen România, în perioada 25-26 mai, la Bucureşti, sub egida „Bucharest Forum – Un nou program european de arhitectură”.
Responsabilități mai mari la nive național
Totuși, acesta a ținut să puncteze că buna guvernare, transparenţa şi combaterea corupţiei sunt importante pentru a exista siguranţa că adevăratul potenţial, strategic, economic şi uman al României este eliberat.
„Nu există nicio posibilitate ca o regiune să se dezvolte, iar celelalte, nu. Cred că acesta este momentul ca fosta Europă comunistă, noii veniţi în NATO şi UE, să ajungă la maturitate deplină, la un nivel deplin de influenţă, la un nivel deplin de dezvoltare şi, de asemenea, la un nivel deplin de stimă de sine, de respect şi de potrivire a valorii strategice, pe care o avem cu toţii în această regiune, cu puterea economică şi politică”, a mai completat secretarul general adjunct al NATO.
NATO își concentrează atenția pe statele baltice
Statele conducătoare ale grupurilor de luptă cunoscute sub denumirea de Prezenţă Avansată Consolidată a NATO doresc o colaborare mai strânsă cu militarii din Estonia, Letonia şi Lituania, au transmis joi, în Lituania, comandanţii respectivelor batalioane staţionate, informează dpa.
Fiecare din grupurile de luptă este format din aproximativ 1.000 de soldaţi şi este condus de naţiunea-cadru atribuită – Statele Unite în Polonia, Marea Britanie în Estonia, Canada în Letonia şi Germania în Lituania.
„Am vorbit astăzi despre câteva domenii de interes care sunt valabile pentru noi toţi şi am aflat că ne putem intensifica cu adevărat efortul în ceea ce priveşte antrenamentul, exerciţiile de antrenament, referitor la logistica, dar şi în ceea ce priveşte infrastructura”, a transmis general-maior german Harald Gante la baza Rubla.
Subiectul principal a fost să învăţăm unii de la alţii, a adăugat acesta, explicând că „apărarea statelor baltice pentru noi, ca aliaţi, nu este o opţiune, este o obligaţie. Intenţia noastră este descurajarea şi apărarea”.