Mircea Geoană este secretar general adjunct al NATO. În lumina dronelor rusești care au sfârșit pe teritoriul României, oficialul a venit cu mai multe clarificări.
El a spus că Rusia nu are intenția de a ataca state NATO, deoarece ar fi un risc mult prea mare pentru Federație. Asta neînsemnând că temerile românilor nu sunt justificate. În localitățile din estul României, în special Chilia Veche, care este chiar la granița cu orașul ucrainean Chilia, s-au stabilit măsuri de siguranță. Motivul este reprezentat de căderea dronelor pe acest teritoriu. Cu câteva zile în urmă, rămășițele unei alte drone militare au fost găsite în apropiere unei localități tulcene.
Mircea Geoană asigură că românii nu sunt în pericol
Aflat la o conferință în Răcari, județul Dâmbovița, oficialul a adus detalii. Conform declarațiilor sale, România nu va lua parte activă la războiul ruso-ucrainean. Iar Federația Rusă nu intenționează să atace niciun stat membru al Alianței:
„Nu sunt indicii că Federaţia Rusă să aibă vreo intenţie de a ataca un stat aliat, că este România, că este oricine altcineva. Şi acest lucru este dat de puterea şi de forţa alianţei noastre. Noi suntem primul element de descurajare (…). Evident, când asculţi la câteva sute de metri sau la câţiva kilometri dincolo de casa ta, de locul tău de muncă zgomotul războiului, evident că îţi creează emoţie şi evident creează anxietate şi angoasă. Eu înţeleg acest lucru. Dar nu există risc la adresa României, în sensul de a fi antrenaţi în acest conflict sau de a avea o extensie a acestui conflict către noi”.
Mircea Geoană și-a exprimat încrederea în alianță. El este de părere că ne-am fi aflat în real pericol dacă nu eram membri NATO. În prezent, țări precum Republica Moldova se confruntă cu amenințarea rusă. Chiar dacă planul de la Kremlin pare să vizeze și țări NATO, precum cele baltice, există un impediment. Federația Rusă nu poate ataca o membră a Alianței fără ca celelalte state membre să se mobilizeze.
Din acest motiv, secretarul general adjunct își reiterează încrederea în tratatul Nord-Atlantic, în fața românilor.
„Ce ar fi fost dacă nu eram în NATO? Şi poate că ăsta ar fi un element de încredere suplimentară în faptul că aparţinem celei mai puternice alianţe din istoria umanităţii. Şi chiar intenţionez ca în perioada următoare să vizitez şi (…) poate prezenţa mea şi mesajul meu o să fie un mesaj de linişte, de încredere şi de calm”, a declarat acesta, conform Economedia.