Actual

Mircea Geoană, adjunctul NATO, despre ce se întâmplă cu Moldova și despre conflictul mondial

Mircea Geoană, adjunctul NATO, despre ce se întâmplă cu Moldova și despre conflictul mondial

 Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a acordat un interviu pentru Europa Liberă extrem de interesant și încărcat de informații. El spune că ne aflăm într-un moment decisiv al războiului din Ucraina, despre care crede că va fi de lungă durată și din ce în ce mai sângeros, dar că România și Moldova nu au motive de îngrijorare.

Mircea Geoană, adjunctul NATO, despre ce se întâmplă cu Moldova și despre conflictul mondial

Având în vedere cele întâmplate în ultimele 24 de ore în Republica Moldova, întrebarea și răspunsul sunt importante pentru cititori.

Mircea Geoană a fost întrebat dacă Republica Moldova riscă să fie atacată, invadată de către Rusia.

Mircea Geoană: „Nu vedem astfel de intenții, astăzi, cel puțin, din partea Federației Ruse. E clar că prezența rusească în Transnistria e o problemă, e o preocupare permanentă.

Înțelegem preocuparea conducerii de la Chișinău. Înțelegem dificultățile pe care le au. Evident, NATO are un rol relativ mai moderat, pentru că, în Constituția actuală, Republica Moldova are o clauză de neutralitate, dar faptul că și-a declarat intenția de a adera la Uniunea Europeană este un lucru foarte bun, faptul că continuă, în pofida dificultăților, să facă reforme, e un lucru foarte bun.

Eu nu am cum să nu mă gândesc la Republica Moldova într-un orizont de timp rezonabil ca fiind parte din Europa și sunt convins că acest lucru va fi o veste bună și pentru dânșii și pentru noi, ca români, și pentru Europa.

Trebuie să încercăm să dăm o șansă celor care vor să meargă către Europa, să vină către Europa și sper ca acest lucru să fie valabil și pentru Republica Moldova”.

În acest moment, Putin nu are intenții de pace

Secretarul general adjunct al NATO susține în interviul pentru Europa liberă că o victorie a Ucrainei este posibilă, însă avertizează că ar putea urma un conflict de lungă durată, cu multe pierderi de vieți omenești.

Alianța nord-atlantică este mai puternică decât Rusia, spune Mircea Geoană, care mai arată că nu sunt semne în acest moment că președintele rus Vladimir Putin ar avea intenții de pace.

„Un război regional în Europa este suficient de grav deja, de aceea veghem ca acest sprijin pentru Ucraina și mesajele pe care le transmitem Federației Ruse să nu conducă către o escaladare a războiului, și mai cumplit, pe o scară și mai mare.

Nu vedem în acest moment indicii din partea Federației Ruse că ar avea intenții să se apuce de o ispravă și mai complicată pentru dânșii. NATO este și mult mai puternic decât Federația Rusă și de aceea considerăm că riscul de război între NATO și Federația Rusă este scăzut.

Veghem, este rolul nostru să fim siguri că sprijinul pentru Ucraina și izolarea Rusiei să nu conducă la un război pe scară și mai mare.

Cred că în clipa de față nimeni nu mai are vreo iluzie cu privire la cine este Putin și cine este Rusia astăzi. Și acesta este lucrul care ne unește”, a spus secretatul general adjunct al NATO.

„Risc la adresa României nu întrevedem”

Cât privește principala lecție pe care o învață România în acest război, Mircea Geoană susține că România n-a avut niciodată garanții de securitate mai credibile ca acum. România trebuie să creadă în direcția sa pro-occidentală pe care s-a așezat, dar să-și perfecționeze democrația și economia.

„Dacă, în România, este nevoie de schimbare de legislație, foarte bine. Cu legislație modificată sau nu, risc la adresa României nu întrevedem”.

Secretarul general adjunct al NATO este de părerea că Ucraina va învinge în acest război contra trupelor invadatoare rusești. Și o spune fără rețineri.

„Credem că o victorie a Ucrainei este posibilă, este dezirabilă. Și o înfrângere a lui Putin este posibilă și dezirabilă. De aceea îi ajutăm pe ucraineni cu tot ceea ce putem, pentru a putea izbândi în acest război, un război care este și al nostru într-un fel”.

Geoană, despre dependența de gazele rusești

„O țară care are dependență 90% față de importul de gaze trebuie să se gândească și la formule alternative.

Ceea ce este cel mai important este să nu mai tragem concluzii romantice despre Putin și despre Rusia. Este o țară care folosește agresiunea militară, brutalitatea, dezinformarea și mijloacele hibride pentru lupta împotriva sistemului nostru democratic.

Sunt convins că, din Germania până în America, și din România până în Canada, cu toții suntem astăzi în fața acestei realități și vom lua măsuri în consecință. Chiar dacă nu se va întâmpla peste noapte mutarea unui sistem economic și energetic, securitatea energetică devine dominantă, securitatea agroalimentară devine dominantă.

De aceea, am mai multă încredere că aliații, indiferent de nuanțele pe care le au astăzi, au înțeles această lecție brutală a istoriei. Rusia este o amenințare și un risc permanent pentru noi și trebuie să ne organizăm ca atare”, a punctat Mircea Geoană în stringenta problemă a dependenței de gazul rusesc.