România riscă să rămână în capcana veniturilor mijlocii și, dacă nu-și va modifica actualul model economic învechit, îi va fi foarte dificil să evolueze către un stat cu nivel ridicat de dezvoltare, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, prezent a București la summit-ul cu tema „Viitorul este acum”.
”Întrebarea este dacă, continuând pe aceleași modele, pe aceleași abordări, vom putea să ieșim din capcana în care se află o țară ca România, capcana veniturilor mijlocii, capcana în care modelul de dezvoltare de creștere, contractul social, nu mai fac față nevoilor lumii contemporane. În opinia mea, actualul model economic al României este perimat”, a declarat Mircea Geoană.
O schimbare este necesară
”S-a bazat prea multă vreme de salarii mici, pe forță de muncă ieftină și pe exporturi cu valoarea adăugată mult prea redusă pentru a putea să fim competitivi și pentru a urca în scara ierarhiei națiunilor dezvoltate. De aceea este foarte clar că avem nevoie să construim viitorul, care este într-adevăr astăzi, dar învățând din ceea ce nu am făcut bine sau n-am făcut suficient de bine în ultimii ani, în ultimele decenii, pentru că este nevoie de o schimbare mult mai profundă”, a mai spus secretarul general al NATO.
Mircea Geoana a subliniat nevoia unei reziliențe mult mai profunde în societate, dar și a unei securități economice și a lanțurilor de aprovizionare. El a mai spus că puține state au reușit în ultimele decenii să iasă din capcana veniturilor mijlocii și a dat exemplul Coreei de Sud. El a menționat și eforturile făcute în această direcție și de unele state din regiunea noastră, cum ar fi Cehia, Estonia sau Polonia.
„Primele 12 mari orașe ale țării produc 80% din PIB– ul României, 20 % le produce restul țării și ne mirăm că pleacă tinerii pe capete și ne mirăm că nu recuperăm în mod autentic decalajul față de Europa dezvoltată”, a explicat secretarul general adjunct al NATO.
Provocare pentru România
De asemenea, în urmă cu o lună, secretarul general adjunct al NATO a declarat, într-o prelegere la Universitatea din Craiova, că adevărata provocare pentru România în contextul schimbării conturul strategic al Europei este cum să transfere imensa relevanţă strategică în dividende economice şi să facă saltul către o ţară prosperă.
„Este un moment de imensă transformare la nivel global, la nivel european.(…) Trista realitate a războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei ne arată cât de mult avem nevoie să investim în apărare şi în securitate şi într-o bază industrială cât mai puternică. Este o schimbare de contur strategic a Europei.(…) Întrebarea este şi rămâne pentru România şi pentru ţările din flancul estic cum să facem să transferăm imensa relevanţă strategică a României în dividende economice, de prosperitate. Aceasta este adevărata provocare pentru România – saltul istoric către o economie dezvoltată, către o ţară prosperă ca oamenii să nu mai aleagă să plece pe capete”, a declarat Geoană
De ce avem nevoie
„Avem nevoie de un ecosistem în care companiile româneşti şi cele străine să coexiste, să avem un loc sub soare mai apropiat de valoarea noastră strategică. Suntem în plin proces de renegociere a echilibrelor la nivel european: în plan strategic, economic, tehnologic şi ca şi putere politică. Regele Mihai, în discursul în faţa Parlamentului României la vârsta de 90, în 2011 (îmi aduc aminte că am fost martor la acel discurs istoric) vorbea despre faptul că agricultura nu este un domeniu al trecutului, ci unul al viitorului. Şi avea dreptate. România poate să fie o superputere agroindustrială şi nu doar agricolă. România are nevoie de investiţii în fermierii de talie mică şi în gospodăriile ţărăneşti care se zbat cu foarte multă dificultate. Inovarea la nivel înalt şi producţia şi industria trebuie să meargă mână în mână. Suntem o ţară care în 30 de ani nu a realizat cadastrarea teritoriului naţional. Este inacceptabil. Descătuşarea potenţialului acestei naţiuni este posibilă şi este necesară”, a mai spus Mircea Geoană.