Lifestyle

Minunea ce se produce în râul care formează frontieră între Israel și Iordania, apoi între Cisiordania și Iordania

Minunea ce se produce în râul care formează frontieră între Israel și Iordania, apoi între Cisiordania și Iordania
notabn.ro/ wikipedia.org

„Râul care coboară” se află în Orientul Apropiat, are 320 km lungime totală, ocupă cea mai joasă parte a unei fose tectonice, izvorăște în munții Antiliban, curge spre sud și în final se varsă într-o mare închisă, deci fără legătură cu Oceanul Planetar

Minunea ce se produce în râul care formează frontieră între Israel și Iordania, apoi între Cisiordania și Iordania

În luna ianuarie a fiecărui an, creștinii din toată lumea sărbătoresc Botezul Domnului. Dar, momentul prăznuirii nu este același, diferența constând în cele 2 calendare folosite în lumea creștină: cel iulian și cel gregorian, între ele existând un decalaj de 13 zile.

Drept urmare, în România, Boboteaza este sărbătorită pe data de 6 ianuarie, iar în Israel pe data de 19 ianuarie.

Ce se întâmplă în Israel de Bobotează

În Israel, pe data de 19 ianuarie, când se sărbătorește ziua Bobotezei, are loc un fenomen foarte interesant. La această data, apele râului Iordan, în care a fost botezat Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul, de aproape 2000 de ani, curg în sens opus cursului obişnuit.

Ce țară mai sărbătorește Boboteaza în aceeași zi cu Israelul

Totodată, râul Iordan este și granița dintre Israel și Iordania. Astfel, Boboteaza este serbată de către ambele popoare în același loc, de pe cele 2 maluri ale râului, aflate la o distanță de aproximativ 10 metri.

Pașii premergători producerii minunii din apele Iordanului

Patriarhul Ierusalimului, imediat după slujbă, aruncă 3 cruci în apă, care sunt recuperate de cei mai curajoși dintre cei prezenți, obicei întâlnit și în țara noastră, de altfel. De asemenea, în același timp, sunt eliberați 3 porumbei albi care, după ce înconjoară de 3 ori mulțimea, părăsesc locul.

Anual, mulțimea de oameni, adunată din cele mai îndepărtate colțuri ale planetei, așteaptă cu emoție minunea.

Credincioșii care participă în fiecare an la sfințirea apelor Iordanului de către Patriarhul Ierusalimului spun că, pentru câteva clipe, râul curge invers, de la Marea Moartă (cu apa extrem de sărată, lipsită de viețuitoare) spre Marea Galileii (cu apa dulce, cu mulți pești și vegetație abundentă), împlinindu-se, astfel, profeția din Psalmul 113 al lui David: „Ce-ți este ție, mare, că ai fugit? Și ție, Iordane, că te-ai întors înapoi?” .

Credincioșii prezenți la slujba de Bobotează, care au gustat din Iordan, spun că, pentru puțin timp, apele acestuia sunt sărate, iar nu dulci ca de obicei. Schimbarea curgerii apelor dinspre marea sărată potroacă, lipsită de viață, spre marea cea dulce, plină de pești și vegetație, arată că venirea lui Hristos întoarce cursul Lumii, al Istoriei, de la Moarte la Viață.

Potrivit credincioșilor, apele Iordanului se întorc înapoi,, curgând dinspre Marea Moarta spre Marea Galileii, adică dinspre vărsare spre izvoare, spre a cinsti astfel, în felul lor, marele praznic

Iordanul este un râu cu un debit foarte mic și care curge foarte lin. După ce patriarhul a aruncat crucea de 3 ori, uneori mai devreme, alteori după mai mult timp, minunea se produce.

În mod concret, Iordanul nu se întoarce înapoi. Chiar în locul în care patriarhul a aruncat crucea, râul începe să „fiarbă”. Tot acest fapt se petrece pe o distanță de aproximativ 100 de metri în afara acestuia, râul curgând în același mod lin.

Această minune se produce de fiecare dată, în ziua amintită, de aproape 2000 de ani.

O singură dată în 2000 de ani, minunea nu s-a produs

Doar o singură dată minunea nu s-a mai produs, respectiv în anul 2008. Iar oamenii au spus la acea vreme că lipsa minunii a fost cauzată de necredință. Cu toate că s-a încercat explicarea minunii pe cale științifică, cercetătorii nu au reușit să găsească o explicație până în prezent, potrivit ziarulunirea.ro.