Lifestyle

Minte sănătoasă, în corp sănătos. 8 alimente de vară ce trebuie adăugate în dietele de sezon

Fructe de vara Sursa foto HerZindagi
Sursa foto HerZindagi

Vine cel mai călduros anotimp, iar cu acesta și produsele proaspete. Există o abundență de alegeri. Multe fructe și legume au beneficii secrete pentru sănătate, iar datorită acestui lucru ar trebui incluse în dieta de vară.

Produsele oferă energie și sunt extrem de răcoritoare, așadar, potrivite pentru o zi toridă de vară.

1. Pepene verde

Menținerea hidratării vă menține memoria activă și starea de spirit stabilă. De asemenea, vă ajută să vă mențineți corpul răcoros, prin transpirație, în timpul lunilor fierbinți de vară. Vestea bună este că nu trebuie să bei doar apă. ceasta poate fi asimilată și prin alte mijloace.

Pe lângă faptul că oferă licopen, care protejează pielea, pepenele roșu este format în proporție de 92% din apă (de unde și numele). Un alt beneficiu? Cercetările arată că consumul de alimente care sunt pline de apă ajută să vă mențineți satisfăcut cu mai puține calorii. În mod interesant, consumul de apă alături de alimente nu are același efect.

2. Porumb

Nimic nu spune „vară” ca porumbul dulce proaspăt. Și știați că doi antioxidanți: luteină și zeaxantină din porumb pot acționa ca niște ochelari de soare naturali, ajutând la formarea pigmentului macular care filtrează o parte din razele dăunătoare ale soarelui? Este adevărat.

Aceiași antioxidanți pot contribui, de asemenea, la reducerea riscului de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă, principala cauză a orbirii la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, deși o mare parte a daunelor se produce cu zeci de ani mai devreme.

3. Roșiile

Nu există nicio îndoială asupra faptului că principalul mod de protecție împotriva razelor soarelui ar fi crema de protecție. Dar consumul de roșii ar putea să vă ofere o protecție suplimentară: consumul mai multor licopen, carotenoidul care colorează de fapt roșiile, vă poate proteja pielea de arsurile solare. Într-un studiu, participanții care au fost expuși la razele UV au avut cu aproape 50% mai puține înroșiri ale pielii după ce au consumat 2 1/2 linguri de pastă de roșii sau au băut aproximativ 1 2/3 căni de suc de morcovi zilnic, în plus față de dieta lor obișnuită, timp de 10 până la 12 săptămâni.

Suplimentele, însă, nu au fost la fel de eficiente: în cadrul aceluiași studiu, cei care au primit un supliment de licopen sau licopen sintetic nu au fost protejați în mod semnificativ împotriva arsurilor solare.

4. Afinele

Afinele proaspete direct din livada de fructe de pădure sunt un răsfăț deosebit! Se pare că antioxidanții din ele pot ajuta la îndepărtarea oboselii musculare prin absorbirea radicalilor liberi suplimentari pe care mușchii îi produc în timpul exercițiilor fizice, potrivit unei cercetări recente din Noua Zeelandă.

5. Cireșe

În această vară bucurați-vă atât de soiurile dulci, cât și de cele acre. Consumul de suc de cireșe amare vă poate ajuta să aveți un somn mai bun și să reduceți durerile de după antrenament. Dar știați că compușii din cireșele amare vă pot ajuta, de asemenea, să slăbiți și să deveniți mai suplu?

Antocianii din cireșele amare activează o moleculă care ajută la accelerarea arderii grăsimilor și la reducerea depozitării grăsimilor. Ca să nu fie mai prejos, cireșele dulci sunt pline de potasiu, un reductor natural al tensiunii arteriale. În plus, cireșele dulci sunt bogate în betacaroten, vitamina C, antociani și quercetină, care pot acționa sinergic pentru a lupta împotriva cancerului.

6. Cafea cu gheață

O băutură cu gheață este o modalitate excelentă de a vă începe diminețile de vară. Și mai bine: consumul unei singure cești de cafea pe zi vă poate reduce riscul de a dezvolta cancer de piele.

Într-un studiu efectuat pe mai mult de 93.000 de femei, publicat în European Journal of Cancer Prevention, cele care au băut o ceașcă de cafea cu cofeină pe zi și-au redus riscul de a dezvolta cancer de piele non-melanom cu aproximativ 10%. Și cu cât beau mai mult până la aproximativ 6 cești sau cam așa ceva pe zi – cu atât riscul lor era mai mic. Cafeaua decofeinizată nu părea să ofere aceeași protecție, conform eatingwell.com.

7. Zmeura

Zmeura este o sursă excelentă de fibre, unele dintre ele solubile sub formă de pectină, care ajută la scăderea colesterolului. O ceașcă de zmeură are 8 grame de fibre – și un studiu din Journal of Nutrition sugerează că consumul de mai multe fibre poate ajuta la prevenirea creșterii în greutate sau chiar la promovarea pierderii în greutate. Pe parcursul unui studiu de doi ani, cercetătorii au descoperit că, atunci când participanții la studiu și-au sporit cantitatea de fibre cu 8 grame la fiecare 1.000 de calorii, au pierdut aproximativ 4 kilograme și jumătate. Încearcă și tu. Dacă consumați 2.000 de calorii pe zi, urmăriți să vă creșteți fibrele cu 16 grame.

8. Ceaiul cu gheață

Sigur, un pahar mare de ceai cu gheață într-o zi călduroasă este răcoritor, dar știați că ar putea, de asemenea, să-i facă bine organismului dumneavoastră? Studiile arată că, dacă bei ceai în mod regulat, ai putea reduce riscul de Alzheimer și diabet, plus că ai dinți și gingii mai sănătoase și oase mai puternice. Cum? Ceaiul este bogat într-o clasă de antioxidanți numiți flavonoizi. Indiferent de soiul acestuia: negru, verde, oolong, alb sau din plante, maximizați puterea flavonoizilor din ceai consumându-l proaspăt preparat.

Dacă vreți să păstrați un lot de ceai rece în frigider, „adăugați puțin suc de lămâie”, recomandă Jeffrey Blumberg, doctor în științe, director al Laboratorului de Cercetare a Antioxidanților din cadrul Centrului de Cercetare a Nutriției Umane pentru Îmbătrânire USDA de la Universitatea Tufts din Boston. Acidul citric și vitamina C din acel strop de lămâie, de lămâie verde sau de portocală ajută la conservarea flavonoidelor.