Elevii și bugetarii se vor bucura curând de câteva zile libere. Perioada când aceștia vor sta acasă este 1-5 iunie. Aceste zile sunt combinate după ce Guvernul român a decis să facă punte cu ziua de 2 iunie.
Astfel, de pe 1 iunie, Ziua Copilului, până pe 5 iunie, Rusalii, românii ce lucrează la stat și elevii vor sta acasă.
De asemenea, angajații din mediul privat vor avea ziua de joi liberă indiferent dacă au copii sau nu.
Toți sunt „copii” de 1 iunie
Despre această punte făcută de Guvern se știa din luna decembrie a anului trecut mai ales că data de 2 iunie se afla între zilele de sărbătoare legală, în care, teoretic, nu se lucrează.
În total, pe tot parcursul anului, există 15 sărbători legale, potrivit legislației aflate în vigoare. Există trei minivacanțe a câte patru zile libere fiecare. Acestea sunt în jurul datelor de 24 ianuarie, 1 iunie și 15 august. Astfel, zilele libere pe care le-a declarat statul, dar cu recuperare sunt: 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august pentru a se face punte cu weekend-urile.
Excluzând aceste 15 zile libere în care sunt sărbători legale, angajații se pot bucura de anumite zile libere indiferent dacă acestea sunt plătite sau nu. Zilele libere sunt prevăzute în Codul Muncii, prin acte doveditoare, reglementări și politici interne ale fiecărei companii.
Care sunt zilele libere ale românilor?
Concediul de odihnă pentru fiecare român care este salariat este de minimum 20 de zile. Totuși, majoritatea companiilor oferă trei săptămâni de concediu, 21 de zile, dar există posibilitatea de a se acorda zile suplimentare.
De asemenea, există posibilitatea de a primi niște zile libere și dacă au loc evenimente familiale, spre exemplu: căsătoria, nașterea sau decesul. Astfel, pentru fiecare categoria în parte se va primi un anumit număr de zile libere.
Numărul zilele de concediu fără plată este de 30 de zile și poate fi acordat o singură dată. Angajații pot beneficia de concedii fără plată sau învoiri pentru anumite situații personale, însă aprobarea acestora rămâne la latitudinea angajatorului, conform antena3.ro.
În ceea ce privește creșterea copilului, tatăl poate beneficia de un concediu paternal de 5-10 zile, în cazul în care a urmat un curs de puericultură.
Zilele libere ale țărilor din Europa
România se află printre țările care au cele mai puține zile libere oferite de stat din Europa. Spre exemplu, salariații din Belgia, Lituania sau Cipru au câte 17-18 zile libere anual, iar cei din Elveția se bucură de 28 de zile libere. Conform reglementările din cadrul Uniunii Europene, România va trebui să crească, de asemenea, numărul zilelor libere acordate de stat.
Țările cu cele mai puține zile libere din Europa sunt: Bulgaria cu 16 zile libere, Cehia cu 13 zile libere, Croația cu 15 zile libere, Ungaria cu 12 zile libere.