După aproximativ o săptămână de tăcere, ministrul Energiei, Virgil Popescu a ieşit astăzi şi a explicat de ce a privatizat termocentrala Mintia pe o sumă cu aproape jumătate mai mică decât banii cheltuiți pe retehnologizare. „Era o gaură neagră”, a fost explicaţia lui Virgil Popescu, precizând că „investitorul irakian s-a angajat să facă investiții de un miliard de euro”.
Investitorul este Mass Group Holding Ltd. (MGH), o companie irakiană înregistrată în Insula Cayman/Marea Britanie, cu sediul central în Amman, Iordania, înființată în 1994, dar activitățile sale se desfășoară în principal în Irak.
Ministrul Virgil Popescu explică de ce a vândut termocentrala Mintia așa de ieftin și respinge acuzațiile PSD
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost acuzat de către PSD că a fost vândută Termocentrala Mintia unui investitor străin pentru suma 91 de milioane de euro, în comparație cu suma investită de statul român în retehnologizare, de 150 de milioane de euro.
PSD, prin vocea senatorului Radu Oprea susţine că termocentrala Mintia a fost vândută prin administrator judiciar cu 91 de milioane de euro, după ce au fost cheltuite în retehnologizare „cel puțin 150 de milioane de euro”. De cealaltă parte, Virgil Popescu a ieșit azi cu explicații și susţine că banii de retehnologizare „n-au fost niciodată folosiți” în acest scop, iar termocentrala, aflată în insolvență, a produs o datorie de 685 de milioane de lei.
Virgil Popescu dă asigurări că iordanienii vor face investiții de peste un miliard de euro
„Termocentrala de la Mintia a funcționat fără autorizație de mediu și în perioada de funcționare de după intrarea în insolvență până a fost oprită în aprilie 2021 a produs o altă pagubă de 680 de milioane de lei. Deci mai mult decât cei 150 de milioane de euro care n-au fost niciodată folosiți în retehnologizare”, a spus ministrul Energiei.
Virgil Popescu a mai subliniat că iordanienii (parte a companiei irakiene Mass Group Holding Ltd.) vor face investiții de peste un miliard de euro, într-o nouă capacitate de producție de energie electrică, de 1200 de MW.
„A venit un investitor care a oferit prețul de 100% la a patra licitație, 91 milioane de euro. Metoda de evaluare aparține lichidatorului judiciar, nu știm cum a fost făcută. Nu o putem comenta. Iar investițiile care se vor face acolo nu vor face 800, ci 1.200 de MW putere instalată, de peste un miliard de euro. Noi vrem să oprim gaura neagră care s-a format acolo, pentru că nu era o termocentrală funcțională. România probabil că va fi condamnată la CJUE. Să sperăm că scăpăm fără amendă. S-a oprit această gaură neagră”, a mai spus ministrul Energiei la Digi24.
PSD îl acuză pe Virgil Popescu că a ales „privatizare” prin închiderea termocentralei
PSD îl mai acuză pe ministrul Virgil Popescu de „liberalizarea haotică” a pieței de energie și de faptul că schema de compensare nu a temperat creșterile prețurilor la energie și gaze.
„De neînțeles este de ce a ales ministrul această metodă de „privatizare” prin închiderea termocentralei. Cu toții știm că cel mai ieftin cumperi activele unei afaceri falimentate. Investitorii care au călcat pragul Ministerului Energiei, atunci când Termocentrala Mintia era în funcțiune, nu au fost buni, se pare că trebuia, mai întâi, încheiată retehnogizarea grupului de 235 de MW și banii românilor să fie risipiți.