Lifestyle

Ministrul Sportului, acuzat de SNST că a obţinut prea repede o rentă viageră maximă. Eduard Novak amenință cu proces

Ministrul Sportului, acuzat de SNST că a obţinut prea repede o rentă viageră maximă. Eduard Novak amenință cu proces

Eduard Novak a intrat în gura reprezentanților Sindicatul Național Sport și Tineret. Fostul ciclist e acuzat că și-a făcut o rentă viageră la nivelul maxim posibil, respectiv 16.635 de lei. Novak a luat atitudine pe contul de socializare și a spus că cei care au făcut asemenea afirmații vor trebui să plătească.

Potrivit SNST, aceleași sume sunt încasate de marii sportivi ai României, Nadia Comăneci, Ana Maria Popescu, Elisabeta Lipă, Gabriela Szabo și Marian Drăgulescu. Mai puțin primește fosta gimnastă Larisa Iordache, suma pe care o încasează aceasta fiind de 13.973 lei.

Cât a acordat Ministerul Sportului pentru 592 de rente viagere

În luna iulie, Ministerul Sportului a alocat suma de 3.720.330 lei, echivalentul a 755.000 de euro, pentru cele 592 de rente viagere. Sindicaliștii spun despre Novak că „a fost interesat întotdeauna numai de el, niciodată la cei din jur”. Aceștia au venit cu lucruri concrete și au mărturisit că în perioada în care Novak s-a aflat la cârma Federației Române de Ciclism, respectiv februarie 2020, a încasat suma de 75.000 de euro din partea forului. E adevărat, sub formă de comision pentru un contract încheiat de Federație.

Care este cerința SNST

În această situație, SNST dorește să fie înființată o comisie la nivelul Ministerului Sportului care să studieze cum au fost acordate premierile, dar și să verifice motivele neacordării bugetelor către unitățile subordonate. Nu în ultimul rând, sindicaliștii vor să se fie făcute analize și vizavi de criteriile de acordare a bugetelor către federațiile sportive naționale.

Pe de altă parte, SNST mai dorește să fie deblocate cât mai repede bugetele necesare pentru plata tuturor restanțelor înregistrate: „Nu putem accepta ca unitățile să intre în colaps, sportivii să fie tăiați de la premieri, în timp ce în minister sunt tot felul de scheme de alocare a fondurilor și de stabilire a nivelului rentelor viagere și a premiilor”.

„Condițiile de acordare a rentei viagere, pe care le îndeplinesc integral, sunt explicit prevăzute în lege”

Pe contul de socializare, Novak spune că el nu a greșit cu nimic, nu a încălcat niciodată legea, în consecință va face toate demersurile pentru ca cine a vorbit greșit să răspundă.

„În ultima vreme, sunt în mod constant ținta unor atacuri lansate de Sindicatul Național Tineret și Sport și vreau să precizez clar că voi face toate demersurile pentru ca persoanele care se fac răspunzătoare de aceste afirmații calomnioase să răspundă pentru faptele lor.

Acest ultim episod, cu privire la renta viageră, are și o notă de discriminare, având în vedere că sunt sportiv paralimpic, iar medaliile paralimpice sunt încă privite diferit și beneficiază de mai puțină atenție și apreciere.

În legătură cu susținerile false diseminate în media, se impun mai multe precizări. Mai ales că nu a fost solicitat un punct de vedere din partea ministerului, intenția evidentă fiind aceea de a declanșa un scandal, nu de a clarifica eventuale nelămuriri pe acest subiect.

„O medalie paralimpică de aur, trei medalii paralimpice de argint, 5 medalii mondiale de aur și 2 medalii europene de aur”

La încheierea carierei mele sportive, după Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2020, am formulat către minister, în calitate de sportiv retras din activitate, o cerere de acordare a rentei viagere, în virtutea dreptului meu legal, conferit prin Legea nr. 69/2000, a educației fizice și sportului, cu modificările și completările ulterioare.

Condițiile de acordare a rentei viagere, pe care le îndeplinesc integral, sunt explicit prevăzute în lege, precum și în regulamentul de punere în aplicare a acesteia, la fel și modalitatea de calcul. De asemenea, performanțele sportive au fost confirmate, la cererea Ministerului Sportului, de federația de specialitate, în cazul meu, federația de ciclism, și de Comitetul Național Paralimpic Român.

Aceste rezultate sunt: o medalie paralimpică de aur, trei medalii paralimpice de argint, 5 medalii mondiale de aur și 2 medalii europene de aur. Le menționez doar pe cele care au fost luate în calcul pentru stabilirea cuantumului rentei, nu pe toate cele obținute de-a lungul carierei.

„Vă rog să nu uitați că eu nu sunt doar ministru, sunt și sportiv de performanță, care are drepturi egale cu ale tuturor sportivilor”

Celălalt indicator care stă la baza calculului este cel mai recent câştig salarial mediu brut pe economie publicat de Institutul Naţional de Statistică. Ca urmare a rezultatelor mele sportive, coeficientul rezultat a fost de 7,35. Acesta a fost plafonat, tot ca urmare a prevederilor legale, la 5.

De aici a reieșit și suma acordată, care este aceeași cu cea de care beneficiază și alți sportivi, tocmai pentru că legea plafonează coeficientul la 5 indiferent de nivelul performanțelor. Este suma maximă care poate fi acordată ca rentă viageră unui sportiv.

Dreptul la rentă viageră este acordat oricărui sportiv retras din activitate, indiferent de funcția pe care o ocupă și indiferent de tipul medaliilor. Cele paralimpice sunt obținute cu același efort și au aceeași valoare. Cu privire la numărul lor, cele obținute de mine îmi conferă în mod legal dreptul la renta viageră maximă. Vă rog să nu uitați că eu nu sunt doar ministru, sunt și sportiv de performanță, care are drepturi egale cu ale tuturor sportivilor!”, a spus ministrul.

Sursă foto: hotnews sport