În cursul zilei de joi, 5 mai 2022, ministrul Sănătății, Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România, Asociației Serviciilor de Ambulanță din România, membri ai Comisiei de Medicină de Urgenţă şi Dezastre a Ministerului Sănătăţii.
Ministrul Alexandru Rafila a primit delegația condusă de doctorul Cristian Grasu, cel care a pus bazele primului serviciu de Ambulanță din țara noastră: Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF). Ulterior, a apărut și SMURD.
Ținând cont de faptul că peste 90% din intervențiile medicale de urgență prespitalicești la nivel național sunt furnizate de SABIF/SAJ-uri, ministrul Sănătății a argumentat necesitatea unei schimbări de abordare, fiind nevoie de angajarea unui mai mare număr de medici de urgență în serviciile de ambulanță. În acest fel vor putea fi acordate mai ușor populației servicii medicale de calitate, iar presiunea asupra spitalelor va fi redusă, se notează într-un comunicat emis de Minister.
Se anunță creșteri salariale pentru ambulanțieri
Ministerul Sănătății va iniția demersurile necesare pentru completarea Ordonanței de Guvern nr. 18 din 2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, în sensul flexibilizării procesului de pregătire profesională a personalului medical superior, angajat în SAJ/SABIF cu o vechime mai mare de 10 ani.
Au fost discutate solicitările de natură salarială din partea partenerilor de dialog social ai Ministerului Sănătății. Conducerea ministerului va iniția la nivel guvernamental demersurile necesare pentru revizuirea salarizării personalului din serviciile publice de ambulanță, prin modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017, în sensul corectării salariilor pentru funcțiile de asistent medical, operator-registrator de urgență și a funcțiilor asimilate, stabilirii salariului pentru personal TESA și muncitor, respectiv pentru managerul general și membrii Comitetului director. În plus, Ministerul Sănătății va evalua posibilitatea stabilirii procentelor de spor pentru condiții de muncă deosebit de periculoase pentru personalul serviciilor publice de ambulanță, promite ministrul prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
Rămân în subordinea Ministerului Sănătății
Potrivit rezultatelor unui referendum, din cei 7.924 de angajați ai serviciilor de ambulanță care s-au exprimat, 7.833 au votat pentru rămânerea în coordonarea Ministerului Sănătății. Secretarul de stat Raed Arafat a susținut un proiect de act normativ, pus în transparență, privind trecerea medicinei de urgență la Ministerul de Interne.
Proiectul l-a deranjat foarte mult pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a amenințat cu demisia.
Cine este dr. Cristian Grasu, omul care a pus bazele Serviciului de Ambulanță
Într-un interviu acordat EVZ.ro, dr. Cristian Grasu a vorbit pe larg despre evoluția medicinei de urgență în București și, mai apoi, în țară.
La noi au văzut europenii pentru prima oară programul de dispecer
„În anul 1989, Salvarea București propunea primul sistem informatizat de triaj al urgențelor. Se numea și se numește în continuare DISPEC. Creație a doctorilor de la Salvarea București și a informaticienilor de la Centrul de Calcul, acela de pe Floreasca. A funcționat 30 de minute, la acea vreme, în ’89, pe un calculator Pheonix C2000, care a și decedat cu această ocazie pentru că a fost mult peste ce putea el să facă. Nu aveam hardware… Asta am rezolvat-o în 1994, printr-o donație de la elvețieni. Și în ’95 am dat drumul la DISPEC, varianta îmbunătățită, și de atunci noi avem dispecerat informatizat – din ’95.
La momentul acela, la noi era o coadă de directori de servicii de Ambulanță din toată Europa: „Nu ne vindeți programul?”, a povestit dr. Grasu.
A făcut credit ca să ajungă să ia premiu pentru Stația de Salvare
„Ca să particip la primul congres din viața mea a trebuit să mă împrumut la bancă. Asta era în ’98. Am împrumutat bani ca să mă duc, să stau și să mă întorc și o mașină care să mă ducă până acolo deoarece avionul sau alte mijloace erau inabordabile.
A fost la Copenhaga. Un congres la care am luat premiul trei pentru o lucrare despre infarctul miocardic, făcută în asociere cu Spitalul de urgență Floreasca. O lucrare care la vremea respectivă a revoluționat tratamentul trombolitic. Noi făceam tromboliză. Din acel moment, tromboliza s-a făcut în stil românesc! A fost un congres cu trei mii de participanți din întreaga lume. Și când președintele a anunțat că premiul trei ajunge la Spitalul Floreasca și Stația de Salvare a Municipiului București s-a lăsat o liniște în care doar gurile noastre fericite se auzeau. A fost și un premiu de 3 mii de dolari cu care ne-am acoperit cheltuielile. Toată lumea se uita și se întreba „de unde? Cine sunt ăștia?” (…)
Când am început să mă implic și în administrație, adică în 2005, când am fost chemat la Ministerul Sănătății să mă ocup, în cadrul proiectului Băncii Mondiale de Componență de Urgență, împreună cu Raed Arafat, am scris și am pregătit apariția unităților de primiri urgențe (UPU)”, a supus dr. Cristian Grasu în interviul acordat publicației Evenimentul Zilei.