De la cap la coadă sau invers de la coadă la cap, cam așa ar fi și povestea ministrului Cătălin Predoiu. Pe scurt, cu ceva timp în urmă, Predoiu a afirmat una, iar acum se face că nu știe și spune alta. Schimbare de 180 de grade, după cum a remarcat media. Despre ce este vorba în cele ce urmează, astăzi, la Infoactual.
Ministrul Predoiu și-a schimbat radical părerea cu privire la Legea Magistaților, căreia, astăzi, nu îi mai vede logica
Logica este la capătul tunelului. O vede cineva? Dacă da, să îl ajute și pe ministrul Predoiu pentru că nu o mai vede, deși cu ceva timp în urmă știa foarte bine ce trebuie să facă în viitor pentru a reglementa Legea cu privire la statutul angajaților din magistratură, respectiv magistraților.
Cum s-a schimbat într-o secundă cursul istoriei
În urmă cu 11 ani, ministrul Cătălin Predoiu declarase că proiectul care modifică Legea privind statutul magistraților este o idee bună. Cu toate astea, el și-a schimbat părerea și a declarat că totul este lipsit de logică, scrie Evenimentul Zilei, într-un amplu material pe această temă.
Oficialul român a lăudat proiectul în plenul Senatului, dar acum, dintr-o dată, are o altă perspectivă. Iată ce spune ministrul acum:
„Prevederea din legea în vigoare în sensul că judecătorul ar fi pasibil de sancțiuni disciplinare în cazul nerespectării unei decizii a CCR este redunantă și lipsită de logică în raport de obligativitatea și a altor izvoare de drept. Pentru un judecător, toate izvoarele de drept cu caracter obligatoriu sunt și rămân obligatorii, iar judecătorul trebuie să aibă deplină libertate și independență în interpretarea, armonizarea, înlăturarea lor( în caz de conflict) și aplicarea lor.
Pe de altă parte, a reglementa în lege faptul că judecătorul este pasibil de sancțiune disciplinară dacă nu aplică o decizie a CCR este echivalent cu reglementarea conform căreia un judecător este pasibil de sancțiune în cazul în care nu aplică o prevedere legală sau alt izvor de drept cu caracter obligatoriu( o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene sau o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului, de exemplu).
Or, tocmai aceasta este rațiunea construcției întregului capitol privind răspunderea disciplinară din proiectul de lege, care cuprinde nu mai puțin de 4 articole ( art. 271-art.274), particularizarea abaterii disciplinare, prin referire doar la deciziile CCR ducând la o concluzie greșită și la o interpretare contrară scopului urmărit de legiuitor”, a spus ministrul Predoiu, acum, în 2022.
Și ce spunea Cătălin Predoiu anterior
Același proiect de lege a fost discutat în 2011, dar a fost respins de Camera Deputaților. Cu toate astea, el a fost aprobat o lună mai târziu de Senatul României, iar Predoiu a fost încântat de decizie.
„Bineînțeles, doresc să vă mulțumesc pentru acest vot și aș vrea să fiți încredințați, că cel puțin în ceea ce mă privește, dacă vreodată se va pune problema inițierii unei acțiuni disciplinare, nu o voi face înainte să mă consult cu Consiuliul Superior al Magistraturii. Vă rog să nu aveți rezerve. Ați votat azi un proiect bun, un proiect european”, a declarat Predoiu în 2011, potrivit Clujust.ro.
Foto: gov.ro/evz