Astăzi, luni, 6 martie, va fi dezbătută de către membrii Camerei Deputaților o moțiune simplă ce-l privește pe ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius-Constantin Budăi. Ședința, programată pentru ora 16:00, are loc după ce un număr de 56 de parlamentari din partea Uniunii Salvați România (USR), dar și neafiliați din Partidul Forța Dreptei (FD) au inițiat această moțiune. Votul va avea loc rapid, în ziua de marți, 7 martie.
Pe data de 21 februarie, parlamentari din cele două formațiuni politice au înaintat această moțiune simplă împotriva lui Marius-Constantin Budăi pe care l-au acuzat că „nu a fost în stare să scrie un proiect corect de eliminare a pensiilor speciale și România riscă să piardă banii din PNRR fără această reformă”.
Ce acuzații i se aduc ministrului
Moțiunea aceasta simplă are astfel și un titlu pe măsură: „Marius Budăi – ministrul salvării pensiilor speciale”. Dezbaterea de astăzi de la ora 16:00 vine cu întârziere, căci aceasta trebuia să aibă loc încă de săptămâna trecută, însă ministrul Muncii de la Partidul Social Democrat (PSD) a solicitat o amânare. Nu ar fi putut fi prezent, întrucât se afla într-o vizită oficială în Spania.
Titlul moțiunii simple este iar dezbaterea trebuia să aibă loc săptămâna trecută, dar ministrul PSD a solicitat o reprogramare, afirmând că nu poate fi prezent întrucât se află într-o vizită oficială în Spania.
Astfel, la cererea lui Marius-Constantin Budăi, dezbaterea va avea loc astăzi, luni, 6 martie, la ora 16:00. Votul final se va acorda în ziua următoare, marți, 7 martie.
Ce se întâmplă dacă moțiunea trece
Indiferent de rezultatul votului din Parlament, ministrul Muncii și Solidarității Sociale nu va fi înlăturat din Guvernul României. O moțiune simplă diferă față de o moțiune de cenzură, când este dat jos de la putere întregul guvern. Această moțiune simplă vine mai mult ca un fel de avertisment politic către ministrul în cauză din partea colegilor săi.
Așadar, oricare ar fi votul parlamentarilor de mâine, premierul Nicolae Ciucă nu va fi nevoit să-l remanieze pe ministrul Marius-Constantin Budăi. Oricum, un rezultat în defavoarea acestuia ar fi foarte puțin probabil, căci oficialul are acum sprijinul politic din partea membrilor coaliției de guvernare, cu majoritate în Parlament. Budăi face parte din Partidul Social Democrat, formațiune politică ce formează acum un guvern de coaliție cu cei de la Partidul Național Liberal (PNL) și cu cei de la Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR).
USR și FD contra lui Budăi
Cei ce au semnat această inițiere de moțiune simplă, membri ai USR și FD, susțin că mandatul de ministru al Muncii și al Solidarității Sociale al lui Budăi ar fi debutat „două ratări majore”. Aceștia fac referire la termenele asumate prin programul său de guvernare în ceea ce privește îndeplinirea legii salarizării, dar și a unei noi legi a pensiilor. În plus, „eșecul ministrului PSD conduce la punerea în pericol a PNRR”, mai susțin semnatarii moțiunii.
Se mai precizează și faptul că Marius-Constantin Budăi ar fi trimis către Parlament și un proiect de lege pentru pensiile speciale „vădit neconstituţional”. Acesta ar fi fost, de fapt, potrivit celor 56 de parlamentari, „salvează pensiile specialilor”. Cei de la USR și Forța Dreptei continuă acuzațiile și mai susțin faptul că ministrul nu a majorat pensiile „nespecialilor” şi că „a susținut şi a încurajat minciuna” potrivit căreia 9,4% din Produsul Intern Brut (PIB), stabilit în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), nu ar permite realizarea acestei creșteri, potrivit celor de la Libertatea.